Новини, Спорт

Янко Ташев № 1 на Ридо, грабна купа „Самоков”

Атрактивните изпълнения на състезателите зарадваха самоковската публика

Общо 115 състезатели от 10 държави – Сърбия, Македония, Румъния, Турция, Гърция, Азербайджан, Монголия, Австрия, Унгария и България, участваха в кръга от Източноевропейския шампионат по мотокрос на мотополигон “Ридо”, състоял се на 10 и 11 септември.
Големият победител в състезанието и носител на купа „Самоков” стана самоковският ас Янко Ташев. В любимия си клас „MX 2” 17-годишният талант бе във вихъра си, като отчая конкуренцията с безупречно каране по идеално подготвеното трасе. Янко финишира първи и при мъжете, и при младежите. След него се наредиха Теодор Тотев и Георги Гочев. Подгласници на Ташев при подрастващите пък станаха Г. Гочев и Кристиян Ангелов.
Най-бърз при АТВ-тата /четириколките/ бе Николен Кушев. Почетната стълбичка
оформиха Калин Лесидренски и Маргарит Маргаритов.
Очаквано в клас „МХ 1” Николай Куманов бе над всички и пръв пресече финалната линия. Втори се нареди Лаус Бъческу от Румъния, а трети остана Добромир Добрев. Националът Росен Тончев финишира с пето време.
Мартин Тодоров оглави класирането в клас „МХ 3”, след него финишираха Кадир Масар и Панайотис Кадоглу от Гърция.
Челната тройка при 85-кубиковите машини оформиха Михаел Иванов, Георги Георгиев и унгарецът Акос Разгонил.
В най-ниския клас – 65 куб см, призьори станаха Христос Сулиус, Хакан Халми и Александру Градинару.
Ръководители от Федерацията по мотоциклетизъм изразиха огромно задоволство от организацията на състезанието, което, по думите им, се е превърнало в истински спортен празник. Финансова подкрепа на турнира оказаха Община Самоков /с 10 хил. лв./ и фирма „Тотал” /Емил Николов/. Доброволно в организацията на състезанието се включиха всички членове на самоковския мотоциклетен клуб „Ридо”.
х х х
Янко Ташев е роден на 18 март 1994 г. Занимава се с мотокрос още от 3-годишна възраст. През 2003 г. става пети в България и трети на Балканите, а година по-късно грабва бронза в двата шампионата. През 2005 г. е вицешампион.
Заради контузия на крака пропуска следващия сезон. През 2008 г. се завръща на трасето с по-големия 85-кубиков мотоциклет. Тогава взима среброто както в националното, така и в балканското първенство.
По-късно печели титлите на България и Източна Европа. Пробва се и в клас „Супермото”, където става втори в двете надпревари. През 2009 г. отново получава тежка травма, но все пак завършва трети в националния шампионат. През 2010 г. печели титлите в „МХ2” и „MX2 Junior”.
Васил Василев

Leave a Reply