Култура, Новини

Янош Маринов спечели кушията на Тодоровден

Общоградското конно състезание по случай Тодоровден бе спечелено от Янош Маринов с кон Кронс. Второто място зае Васил Стойчев с кон Ахил, а третото – Здравко Гицов с кон Граф.
Традицията бе спазена, като за първи път по инициатива на Общината силите на конните бази в района бяха обединени и кушията стана общоградска.
Въпреки ветровитото време много зрители проследиха борбата на красивите животни в Бързанските ливади, над кв. „Боричо”. Общо 15 жокеи участваха в подборните серии, след което победителите се класираха за финалната гонка.
При официалното откриване кметът Владимир Георгиев отбеляза, че с общоградското честване на празника се слага началото на традиция, която се очаква да бъде въприета добре от гражданите. Г-н Георгиев благодари и за съдействието на стопаните на конните бази в общината.
Голям интерес предизвикаха и демонстративните тегления от коне на трупи. Най-добър в леката категория бе кон Мартин със стопанин Румен Славов, следван от кобила Галя, собственост на Христо Николов, и кон Нерон /Стефан Тонкин/.
В тежката категория част от конете не можаха дори да помръднат големия труп. Безапелационен победител тук стана кон Мечо със стопанин Владимир Божичков. Втора бе кобила Мима /Петър Войнов/, а трети – кон Боян /Румен Христов/.
Наградите на победителите връчи зам.-кметът Радослав Стойчев. Общият размер на наградния фонд бе 740 лв. – 300 лв. за гонката и 440 лв. за тегленията – по 220 лв. в категория. За всички коне Общината бе осигурила по торба зоб, а за призьорите – по две торби.
Водеща на програмата бе главната редакторка на сп. „Езда” Екатерина Дончева.
Междувременно желаещите зрители можеха и да пояздят кон. Истинска атракция пък бе за децата обиколката на ливадите в специално украсени файтони.
Празникът завърши с парад на участниците из града. С конете си те преминаха по бул. „България”, ул. „Търговска” /като се спряха да се снимат с граждани при паметника на Чакър войвода в центъра/ и по бул. „Искър”. Своеобразното шествие завърши в Туристическата градина.

Leave a Reply