Новини, Шарен свят

Ярлово остана без вода заради Перник

Водната криза в Перник се отрази крайно негативно и на част от нашата община. Най-отдалеченото от Самоков село в района – Ярлово, започна да страда за вода. Проблемите там всъщност са от години, но през последните месеци са се увеличили неимоверно.
Направеното отклонение към пернишкия язовир „Студена“ допринася за значително намаляване на водата в р. Палакария /според оценки на местни жители – трикратно/ и за преминаването на селото на воден режим.
Както поясни дългогодишният кмет на Ярлово Васил Миленов, четири местни водоизточника са насочени към Перник, а главните източници на вода за самоковското село са изцяло затворени. Старите водоизточници пък са пресъхнали.
Междувременно стана ясно, че кметът на общината Владимир Георгиев е запознал екоминистерството и други отговорни институции с проблема, но засега промяна няма. От Общината казаха, че е достатъчно да се възстанови подаването на вода към Ярлово от Палакарийския канал, още повече, че има разрешително за ползване на дебит от 5 куб. метра в секунда.
Вода в Перник сега вече може и да има, но липсва в Ярлово. Стотици жители на селото в подножието на Витоша и Верила се оказват без вина виновни и потърпевши и настояват въпросът спешно да бъде обсъден и решен.

Leave a Reply