Ярлово спечели първо място в Казичене

Женската певческа група за автентичен фолклор от Ярлово постигна голям успех, като спечели първото място на традиционния фестивал за надпяване, надсвирване и надиграване в Казичене. Групата се представи с двугласово пеене и стари жътварски песни. Журито остана просто очаровано от двугласовото пеене при изпълнените 6 песни и удостои състава със специална статуетка и грамота.
„Благодарение на упорития ни труд успяхме да постигнем тези отличия. Всеки вторник и петък от 10 часа се събираме, разучаваме песни, репетираме…За две години напреднахме много. Дори участвахме миналата година през октомври и в предаване на телевизия „Скат”. Сега сме наистина щастливи”, сподели за “Приятел” секретарката на местното читалище “Св. св. Кирил и Методий” Славка Струмина, която заедно с председателката на читалището Мария Георгиева ръководят групата.
Самият състав е само на две години и половина. Общо 13 са певиците. Най-младата е на 52, а най-възрастната – на 85 години.
Макар и млада, групата е вече с история зад гърба си. Важен дял за това има и участничката в “Мистерията на българските гласове” Кремена Станчева, родена в близкото село Поповяне. Известната майсторка помага с желание. През тази година жените са се изявили успешно и на фестивалите в Костандово /в Родопите/, на Предела, на Бобфеста в Радуил.
Жителите на Ярлово и техните гости очакват на предстоящия традиционен събор на селото на Петковден – 14 октомври, да се насладят отново на изпълненията на групата, която разнася името на селото вече не само в общината, а и в други региони.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*