История, Култура, Новини

Ярловски издаде втора част на „Самоковски истории”

Излезе от печат новата книга на Христо Ярловски „Самоковски истории” /втора част/.
„Преди няколко години започнах първата част на „Самоковски истории” с много съмнения, че се занимавам с нещо сериозно и нужно на хората. Интересът към написаното ме накара да продължа. Явно самоковската история, животът на атрактивните самоковци, живели преди нас и незаслужено забравени, интересуваше хората”, споделя авторът в предисловието си към новите „Истории…”.
Книгата е своеобразно продължение на изданието със същото заглавие отпреди година. Сега авторът разказва нови истории от близкото и по-далечното минало на града ни. Пише с неподправено родолюбиво чувство, със симпатия към своите герои, независимо от някои техни човешки слабости. Езикът му се отличава на места с тънък хумор, случва се, и с пиперливи слова. Но, какво да се прави – такъв е и животът ни, нали?
Повествованието е разнообразено и обогатено и с ценни архивни фотоси.
„Съдник на написаното нека да бъдат днешните и утрешните граждани на Самоков, ако се докоснат до тази скромна книжка”, заключава авторът и обещава да продължава да се „рови” в самоковската история.
Той се изявява и като дарител – приходите от разпространението на „Самоковски истории” /втора част/ ще бъдат лепта за изграждането на новия храм в града ни „Свети Пантелеймон”.
Редактор и автор на предговора на новата книга е Тодор Попов, а графичното оформление е дело на Надка Вардарова. Издател е „Приятел – Самоков”.
Новите „Самоковски истории” могат да се намерят в редакцията на в. „Приятел” и в книжарниците „Мики и Ники” и на г-н Стойко Трифонов в пазара.
Христо Ярловски е роден през 1946 г. в Самоков. Завършил е Техническия университет /МЕИ/ в София и Академията за обществени науки в Москва. Бил е кмет и заместник-кмет на общината, началник на цех и директор на банка. И в момента е общински съветник. Женен е, с две дъщери и внук. Има публикации в пресата. През 2012 г. издаде първата част на своите „Самоковски истории”, чийто тираж на практика е вече почти изчерпан.

Leave a Reply