История, Култура, Новини

Ярловски написа за „Цариградските самоковци”

Христо Ярловски продължава поредицата си от книги за миналото на нашия град и край. Тези дни излезе от печат „Цариградските самоковци”.
В тази документално-художествена повест се проследяват жизненият път и дейността на двама наши съграждани от 19 в., оставили значима диря в борбите на народа ни за църковна независимост и обществена справедливост – популярният митрополит Авксентий Велешки и почти неизвестният сега, но с огромен заслужен авторитет и достигнал на времето най-висок пост на българин в управлението на Турската империя Коста Ранов.
Сред героите на книгата са и дългогодишният митрополит Филотей Самоковски, някогашният хайдутин Кара Стоян и неговият син – печетарят Никола Карастоянов, монахините Аполинария и Теофания – сестри на Константин Фотинов, и Евантия – сестра на Авксентий Велешки, както и прочутият самоковски турчин Хюсреф паша, управител на огромна част от Балканския полуостров, самоковският градоначалник Емин бег, най-богатият местен турчин Рашид бег.
Авксентий Велешки и Коста Ранов са имали взаимоотношения и с исторически личности като д-р Петър Берон, Неофит Рилски, сръбския княз Милош Обренович и сина му Михаил, унгареца Лайош Кошут, княз Стефан Богориди, Петко Славейков, Иларион Макариополски, Драган Цанков.
Художествен оформител на новата книга е Надка Вардарова, а редактор – Евгения Попова. „Цариградските самоковци” е дело на издателство „Приятел” и може да се намери и в редакцията на вестника. Цената й е 5 лв.
Христо Ярловски е роден през 1946 г. в Самоков. Завършил е Техническия университет /МЕИ/ в София и Академията за обществени науки и социално управление в Москва. Като инженер е бил началник цех в текстилно предприятие. Десетилетия наред е общински съветник. Бил е кмет и зам.-кмет на Самоков, както и директор на ДСК. Изтъкнат общественик и краевед, Ярловски е автор на 8 книги и на много публикации за историята на нашия град и региона.

Leave a Reply