Новини, Шарен свят

Ясновидец предрече по телевизията потоп в Самоков

„Най-голяма опасност от наводнения на територията на България ще има в Самоков и Хасково”, стряскащо заяви ясновидецът Божидар Караджов на 26 януари по Нова телевизия /в предаването „На кафе” с Гала/. Гадателят говори за тревогите си от природни катаклизми на местно и регионално ниво, засегна актуалните световни проблеми, както и политическата ситуация в България.
Караджов не уточни какви са основанията му за твърденията за евентуален потоп в нашия град, което пък предизвика притеснени съграждани да алармират редакцията. Повечето от тях свързаха катастрофалните предсказания с нуждата от спешен ремонт на стената на яз. „Бели Искър”.
Становището на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването е, че неоправдано се забавя ремонтът на стената на язовира, който е изграден през 40-те години на миналия век. Председателят на комитета инж. Ганчо Хитров дори предупреди на пресконференция в Самоков на 14 декември м. г., че ако забавянето продължава, местните хора ще преминат към протестни действия, включително към гражданско неподчинение.
Последното голямо наводнение в града ни бе преди 60 години – през юни 1957 г. След това бе изградена стената на Искъра, която вече половин век пази града ни от подобни катаклизми. Предстои тази година да се постави и паметен знак в новоизградената крайречна зона в Самоков в чест на строителите на стената.

Leave a Reply