“Аз не пуша, не пуши с мен и ти”

Във връзка със 17 ноември – Международния ден без тютюнопушене, под мотото “Аз не пуша, не пуши с мен и ти” градът ни бе домакин на общоградска младежка кампания – най-мащабната по този повод в Софийска област.
Под ръководството на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в училищата бяха изнесени беседи, прожектираха се филми, състояха се дискусии. Ученици изработиха постери с рисунки за вредата от пасивното пушене и част от тях бяха изложени във фоайето в сградата на Общината. На възлови места в града пак ученици, облечени с отличителни жилетки, раздаваха на гражданите листовки за влиянието на вторичния тютюнев дим върху детския организъм и за вредата от тютюнопушенето в дома.
На самия ден се състоя и семинар с медицинските работници от детските заведения и училищата с участието на психолози и други специалисти от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Организатори бяха РЗИ и “Софарма” АД с представител д-р Милена Коцева.
Д-р С. Андреева, гл. експерт в РЗИ, представи основните насоки на рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация. Известният национален специалист по белодробни болести д-р София Ангелова направи мултимедийна презентация на препарата за отказване от тютюнопушенето “Табекс”.
Организаторите благодариха за съдействието на кмета Владимир Георгиев, главните експерти в Общината Красимир Кощров и Снежана Лалева, ръководителите на училищата и детските заведения в града.
Ето и какво отговориха граждани на анкета с въпрос дали одобряват пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места:
Христоско Чамов, пом.-директор на ОУ “Митрополит Авксентий Велешки”: “Категорично съм “за”.
Олга Валявичарска, счетоводителка: “Аз съм “за”. Както в някои страни в Европа можаха да го направят, така и при нас това е възможно. Нали сме в Европа!”
Емилия Константинова, секретар на Общината: “Не съм привърженик на абсолютните забрани за каквото и да било. Трябва да има разумно и балансирано конструктивно разрешаване на проблемите на деня.”
Даниела Георгиева, учителка: “Това е много хубав проектозакон, който трябва да влезе в сила и да се въведе навсякъде. В началото може да има неудобства за пушачите, но ние се стремим към здравословен начин на живот и това е една от стъпките към него.”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*