Култура, Новини

“Кметовете на Самоков”

Сега, в дните, когато бяха избрани нова местна управа и нов кмет на общината, още по-актуална става книгата “Кметовете на Самоков 1878-2011”, излязла от печат през последните месеци. Тя е своеобразен популярен вариант на Летописната книга на Общината, която бе официално представена през август, по време на тържествата по случай Десетия юбилеен празник на града ни.
В “Кметовете на Самоков” са представени местните градоначалници с годините на кметуването и с най-важното, свършено през техните мандати. Книгата започва с първия кмет след Освобождението Иван Доспевски – син на Димитър Зограф, и завършва с вече бившия кмет Ангел Николов.
Много интересен е предговорът, написан от авторката на новата книга Нина Христовска, директор на Историческия музей. Малцина например сигурно знаят, че двама братя – Иван /Доспевски/ и Атанас /Самоковлиев/ стават първите кметове на Самоков и Пловдив след Освобождението – през 1878 г. Самоковка е сегашната кметица на София Йорданка Фандъкова, но градът ни е дал кмет на столицата – Христо Благоев, още през 19 в. /1893-1894 г./.
Публикувани са и снимки на почти всички кметове на Самоков, както и на първия Градски съвет след Освобождението, на някои големи обекти, технически нововъведения за времето си и др. Снимките са от фотоархива на Невена Митрева и Любомир Николов, уредници в музея.
Книгата струва 5 лв. Може да бъде закупена от музея.
Историческият музей подготвя и енциклопедия на видните личности от Самоков.

Leave a Reply