„Членъ 223” или „забравеният” Ст.Л.Костов

Веселин Цанев и Елена Кънева в сцена от спектакъла „Членъ 223” на Драматичен театър - Търговище

На 20 март Драматичен театър – Търговище ще представи за жителите на Самоков една незаслужено забравена пиеса на Ст.Л.Костов – „Членъ 223”.
Режисьорът Александър Илинденов я поставя за втори път с амбицията да й бъде отредено заслужено място в репертоара на българския театър. Първата постановка в продължение на три сезона и при пълни салони не слиза от афиша на Варненския драматичен театър. Новото представление дава друг, различен прочит на пиесата, направена е различна адаптация, с повече динамика и съвременни препратки. Така една незаслужено забравена българска пиеса, изтупана от пепелта на времето и отминалите епохи, се връща за нов живот и ярко се вписва в комерсиалното ни съвремие. Стелекостовският умилителен присмех над националните ни недостатъци стига до безжалостен сарказъм, бичувайки парвенюшките амбиции, породени от балканската ни народопсихология.
Не е особено ясно защо точно „Големанов”, „Вражалец”, Женско царство” от творчеството на Ст.Л.Костов са обект на дългогодишната и навярно вечна любов на българските режисьори, актьори, а от там и на зрителите. А „Член 223” дори не е преиздавана от 1931 година до сега. Познавачите на автора ще открият в нея същия свеж хумор и добронамерен присмех над типичните български и балкански черти. Можем да я определим като един по-различен, по-злободневен за началото на миналия век вариант на „Криворазбраната цивилизация”. Но интересно защо същите проблеми, същите мераци и мечти тресат българина и не му дават покой и днес. Притиснати от недоимъка, героите всячески се стремят да се измъкнат от нищетата и да заживеят по-нашироко. Постоянно чертаят къде реални, къде невъзможни планове за забогатяване, впускат се в авантюристични начинания , които будят умиление, защото всеки може да припознае в тях себе си.
И тогава киното /както днес тв-сериалите/ е завъртяло главите на женското население, а плановете за голям бизнес владеят умовете на всички мъже. Ученичките мечтаят да бъдат кинозвезди, а домакините – за романтични преживявания. В същото време мъжката част от семейството крои планове да напълни Европа с шарани. Как се печелят лесни пари с адвокатски хватки и как се прави голям бизнес с лисици. Такива и други напълно реални смешни и тъжни истории изпълват спектакъла „Членъ 223”.
Участват звездите на сатирата Елена Кънева и Веселин Цанев , Грета Неделчева, Петър Петров, Ивана Стоянова, Мартин Властанов, Маргарита Маркова.
Видео и повече информация: http://dt-targovishte.com/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*