В Самоковска община живее 15 % от населението на областта

Община Самоков е най-голямата в Софийска област и в нея живеят 37 739 души или 15,4 % от цялото население на областта, се казва в официални данни за развитието на демографските процеси в региона, оповестени от териториалното статистическо бюро.
На практика в града и района ни живее почти 1/6 от населението на областта.
Цялото население на региона е 245 616 души. Жените са повече – 50,8 %.
Според сведенията населението на областта от 1990 г. насам постепенно намалява. За последните три години жителите на Софийска област са станали с 8000 по-малко. Продължава и негативният процес на остаряване – от една страна намалява относителният дял на децата и младите хора, а от друга – увеличава се населението на възраст над 65 години.
През 2011 г. в областта са родени 2119 деца, от които по-голямата част – 1358, са извънбрачни, главно плод на съжителство на млади хора без официално сключване на брак. Средната възраст на майките при раждане на дете е 26,5 години, а за раждане на първо дете – 25 години.
През миналата година населението на областта е намаляло с 2034 души. Тенденцията е неблагоприятна и в информацията се подчертава, че очакванията са този процес да продължи и като цяло населението в региона да застарява.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours