В техникума честваха Деня на Европа

„Езикът е богатството на всеки народ. Учете езици, за да сте духовно богати” – под това мото започна честването на 9 май – Деня на Европа, в ПТГ „Никола Вапцаров”.
 Гвардейци от гимназията тържествено изнесоха българското и европейското знаме под звуците на химна на Европейския съюз – „Ода на радостта”. Ученици разказаха за възникването и развитието на ЕС и подчертаха, че това е проект за мир и за защита на човешките права и свободи. Европейският съюз се формира в Маастрихт, Холандия, през 1992 г. въз основа на дотогава съществуващите организации Европейска икономическа общност /ЕИО/ и Европейска общност за атомна енергия /Евратом/.
Младежи направиха парад на знамената на всички 27 страни – членки на Евросъюза. Флагът на ЕС е, както се знае – 12 жълти звезди на син фон, а мотото е „Единство в многообразието”. Съюзът има и своя конституция.
Ученици изнесоха рецитал по стихове на известни немски, английски и руски поети.
Поздрав към присъстващите отправиха момичетата от вокалната група с ръководител Даниела Георгиева към училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Фолклорният състав към гимназията пък се представи с Дайчово хоро.
Тържеството завърши с пускането на свобода на пет бели гълъба, символизиращи свободата, надеждата и мира – своеобразен призив за мир и разбирателство между народите.
Честването бе подготвено от  Методичeското обединение по чужди езици към техникума. Сред гостите бяха зам.-кметът Люба Кленова, гл. експерт „Образование“ в Общината Снежана Дамянова, както и родители.

Можете да харесате