Новини, Статии, коментари

1 април е и Международен ден на птиците

Всички знаем, че 1 април е ден на шегата. Но дали знаем, че е и… Международен ден на птиците. Чества се от 1906 г. Известни са над 9800 вида птици и списъкът им ежегодно се увеличава с открити в екваториалните гори нови видове. В България са регистрирани 409 вида птици. В световен мащаб над 1200 вида птици са застрашени от изчезване.
През първите дни на април се отбелязва традиционната Седмица на гората. За първи път Празник на залесяването е организиран на 12 април 1925 г. като резултат от разбирателството между две министерства – на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти. Голяма заслуга има Ц. Дончев, който още през 1911 г. в статията си „Наводнения” споменава за подобен празник в Испания и предлага да бъдат „ангажирани” всички български граждани над 15 години да засадят най-малко по 5 дръвчета, като фиданките се осигурят от горските разсадници.
12 април 1925 г. се „паднал” на Благовещение. Честването започнало с тържествен молебен пред храм „Св. Александър Невски” и завършило с посаждане на дръвчета в покрайнините на София.
Празникът на залесяването да се превърне в Седмица е предложил за първи път стажант-лесовъд Георги Минков в статията си „За празника на залесяването”. Първата Седмица на гората е проведена от 15 до 22 април 1934 г. под ръководството на началника на Отделението за горите и лова Илия Стоянов.
На 2 април пък е Световният ден на информираност за аутизъм. Става въпрос за хора с малко по-различно физическо състояние. Напоследък все по-често деца с проблеми от аутистичния спектър изненадват околните с невероятните си способности в различни области.

Евелина Коралиева

Leave a Reply