10 години ще чества Бобфестът в Радуил на 1 и 2 септември

Снимка: архив

Изминаха десет години от деня, в който бе даден старт на най-новия празник в народния календар – Бобфестът в Радуил. Роденият в това красиво село, скътано в Рила, Георги Божилов–Гебо от всичко на света най-много обичаше самото село и внука си Гошко. Реши Гебо, че трябва да се извести на света, че на това място се ражда най-вкусният боб – радуилският. Неговите усилия дадоха резултат – бобът получи официален патент от Научния институт в Долен чифлик.
Божилов успя и в друго свое начинание – вече 9 години в началото на септември радуилският боб събира на площада в голямото село и в местното читалище “Христо Ботев” десетки ансамбли, състави, групи, оркестри, художници, занаятчии, фотографи, карикатуристи, любители на българския фолклор и много други гости. Сред тях грейват усмивки, зараждат се нови приятелства, откриват се много таланти. Заслужилите си отиват по родните места или със статуетката „Златен боб”, или с медалите „Златен фасулицър”, с грамоти, подаръци и с обичта на радуилци. За всеки празник се издава и в. „Радоил”, от който всеки гост научава неща за историята на селото, за известни негови личности, за забележителностите му.
Хубави спомени оставят и отнасят със себе си танцьорите и певците от Сърбия, Македония, Турция, уважили с присъствието си Бобфеста.
И тази година се надяваме гостите от България и чужбина да наситят сърцата и душите ни с музика и ритми.
А казаните с ухаещия на чубрица, джоджен и магданоз радуилски боб отдалече ще привличат всеки дошъл на празника. Това лято – в Годината на дракона, и в Радуил ще долети едно 7-метрово чудовище, но не за да плаши жените и дечурлигата, а да ги зарадва и развесели. Ще има и надяждане с вкусен, но горещ и лютив боб, приготвен от Пеньо Иванов, ще опитате и от вкусотията, приготвена в най-големия тиган – т. нар. юнашки тиган, притежаван от Ангел Ангелов. Ще се облизвате и наслаждавате на изкушенията – за които основен продукт е бобът, на майстори кулинари отвсякъде.
Заповядайте и ще опитате от изненадите на Бирфеста, който също ще се вихри на територията на Радуил. А ако имате желанието да се запознаете със забележителностите на селото, очакват ви 12-те параклиса, двете църкви, манастирчето, чешмата на Хайтов, развлекателният комплекс “Елените” и др. Само не се плашете от танка и самолета, разположени в центъра. Те са миролюбиви и стават само за игри на малките и за снимки. Но бобеното топче може да ви стресне точно в 11 ч. на 1 и 2 септември /събота и неделя/, когато ще гръмне, за да обяви, че започва един жизнерадостен празник за всички, които доказват чрез песни, свирни и танци, че са истински българи.
Заповядайте! Очакваме ви!

Димитрина Божилова
главен организатор на Бобфеста

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*