Култура, Новини, Статии, коментари

100 години хор „Рилска песен” – дело на даровити и всеотдайни диригенти и певци

„Щом става дума за спомен от хор „Рилска песен”, трябва да се върна назад с много години и да разровя пепелта, която покрива оная жар, с която всички хористи от „Рилска песен” и аз работехме така всеотдайно и сърцато в продължение на много години. А това е почти невъзможно, защото тежката омара на дълголетието притиска и мъчи до болка и тази болка бавно, но сигурно ни плъзга към забвението и забравата.
Но едно не може да се забрави никога – голямата любов към песента и ентусиазма, който обладаваха всички хористки и хористи; неумората и предаността, с която работеха.”
Такава е преценката на големия и обичан от самоковци диригент Иван Марков – продължител на величавото дело на плеяда диригенти, дирижирали хора години преди него, от основаването му до времето, когато този бележит музикант и диригент ще го ръководи.
Трудно е в една статия да се посочат всички диригенти, а още по-малко – всички хористи, които сплели ръка за ръка са създавали това великолепно изкуство. Но отличителните черти на хор „Рилска песен” в миналото и сега са: прекрасни лирични тенори, дълбоки и изразителни баритони и баси, красиви женски гласове, а вкупом – хора, безкрайно влюбени в красотата на вокалното изкуство: индивидуално и колективно, хорово.
Тласнат напред и нагоре от първия си диригент – учителят по музика Алекси Попиванов, хорът ще продължи да бъде школа за много негови последователи, които със същия ентусиазъм ще водят състава напред. Ще продължат да популяризират народната песен и музикалното изкуство изобщо, да обогатяват музикалните познания на членовете на състава, да събират и разпространяват самоковската народна песен.
С какво преклонение си спомням за последния диригент на хора – маестро Григор Соколов! За прочутото турне на хора в Италия, за нестихващите възгласи в голямата зала на Фолгария, където 2000 души с възгласи „Браво” изпращаха всички участници в хора, завършили концерта си с хора на евреите от операта „Набуко” на Верди!
С преклонение и признание ще отбележа и приноса на сегашния диригент Иван Янков и корепетитора Борис Георгиев, които за три години успяха да съберат участници в хора, да възкресят повече от 20 творби на наши и световни музиканти, да представят хора с неговите концерти в Благоевград, Варна, в редица съвместни концерти с хорови състави от Благоевград и Дупница.
За „Рилска песен” – носител на орден „Кирил и Методий” /втора степен/, лауреат на Втория републикански фестивал на художествената самодейност и носител на сребърен медал, народният артист акад. Петко Стайнов възкликва: „Слава, слава на големия хор! Хвала на всички членове на хор „Рилска песен” – от белоглавите негови ветерани, крепители на традициите му, до най-младите техни приемници – новата смяна. Слава на прекрасното народно дело на хор „Рилска песен”!”

Димитър Караиванов

Leave a Reply