100 % обработени бюлетини: Радев бие Цачева с 13 % в община Самоков

Ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет с председател Стефан Данаилов и подкрепен от БСП, спечели първия тур на изборите за президент както в страната, така и в Самоковска община. За Радев в града и района бяха подадени 7144 бюлетини или 32.44 % от гласовете. На второ място се нареди кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева, за която в общината ни гласуваха 4363 души или 19.81 % от участвалите във вота.
Двамата ще мерят сили и в балотажа, който ще се състои в неделя, на 13 ноември.
След Радев и Цачева в общината се подреждат Красимир Каракачанов – кандидат на „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО” с 3252 гласа /14.77 %/, издигнатият от Инициативен комитет Веселин Марешки с 1748 гласа /7.94 %/, независимият Пламен Орешарски с 1066 гласа /4.84 %/, избраникът на реформаторите Трайчо Трайков с 935 гласа /4.24 %/, Ивайло Калфин от коалицията „Калфин – президент” с 759 гласа /3.44 %/, представителката на Движение 21 и НДСВ Татяна Дончева с 311 гласа /1.41 %/ и др.
Подобно е подреждането и за страната.
Избирателната активност на вота на 6 ноември в общината е била 67.67 % – далеч по-висока от предишните президентски избори през 2012 г.
Преценява се, че повишената активност се дължи от една страна на това, че за първи път гласуването е задължително. Освен това заедно с вота за държавен глава се състоя и национален ферендум с три въпроса, което също вероятно е предизвикало по-голям интерес.
Активността на референдума е била малко под минималния праг, над който резултатите от допитването биха имали законна сила. Независимо от това видимо масовото участие в референдума показва, че въпросите за заинтригували избирателите /въпреки че по-широка предварителна публична дискусия по повдигнатите проблеми на практика почти нямаше/. Повечето от участниците в допитването отговарят положително и на трите въпроса. Съгласно закона при това положение предстои резултатите от референдума да се обсъдят в парламента.
Полицията не регистрира произшествия и инциденти по време на изборите в нашия район.
Вторият тур, в който ще участват двамата най-добре представили се кандидати – Румен Радев и Цецка Цачева, ще се състои в неделя, на 13 ноември, от 7 до 20 ч. Победителят от балотажа ще стане петият демократично избран президент на България след промените през 1989 г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*