Кухня, Новини, Образование

1015 ученика ще се хранят здравословно

Програмата „Училищен плод” на Министерството на земеделието за настоящата учебна година стартира от 4 ноември. Обхванати са ученици от 1 до 4 клас и от подготвителните групи в учебните заведения. Всяко дете ще получи свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27.29 лв. без ДДС. Доставките ще продължат до края на май догодина.
През този период децата ще получават пресни ябълки, круши, сливи, череши, праскови, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, както и домати, краставици и моркови. Качеството и количеството на продуктите ще се проверяват от специалисти от Държавния фонд „Земеделие” и от служители на Агенцията по безопасност на храните.
Програмата се финансира от държавния бюджет, подкрепа оказва и Европейският съюз.
От община Самоков 5 училища ще работят по тази програма: НУ „Станислав Доспевски” /с 406 деца и ученици/, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” /324/, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” /165/, ОУ „Христо Максимов” /77/, ОУ „Димчо Дебелянов” – Говедарци /43/.
„Общо за общината в програмата „Училищен плод” са обхванати 1015 ученика от началния етап на обучението и от подготвителните групи”, поясни на 4 ноември главният експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината Жулияна Костова.

Leave a Reply