Култура, Новини

102 години памет за Булаир

Самоковската общественост отбеляза на 6 февруари 102-годишнината от победата в Булаирската битка през Балканската война. На почетен караул пред паметните стели на читалище-паметник „Отец Паисий” застанаха ученици от гвардейския отряд на ПТГ „Никола Вапцаров” и участници в клуб „Чакър войвода”, облечени с оригинални униформи и с пушки от времето на войната.
Да почетат бележитата годишнина бяха дошли кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, свещ. Михаил Колев, ученици от ПГ „Константин Фотинов”, СОУ „Отец Паисий”, Професионалната гимназия по туризъм, ОУ „Христо Максимов”, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, членове на Руския клуб, граждани.
В словото на кмета Георгиев и в думите на младите водещи – Николай Войнов и Любен Михайлов, бе изтъкнато значението на величавия подвиг на участниците в Балканската война и специално в решаващата битка срещу турската войска при Булаир, която изиграва важна роля за победата във войната. В боя героят подофицер Димитър Терзийски от самоковското село Широки дол дори пленява турско бойно знаме.
„Връщането ни към тези далечни събития, които паметта ни, залисана в днешния ден, сякаш е готова да отмести на заден план, не е продиктувано от омраза към чужди народи. Връщането ни е необходимо заради собственото ни самоуважение, заради самочувствието ни като народ”, отбеляза Георгиев.
Имената на геройски загиналите наши съграждани са изписани на паметните стели на читалището. В епичната битка оставят костите си далеч от родния дом 261 самоковски воини – 197 от града и 64 души от околните села.
Множеството с едноминутно мълчание почете тяхната памет. На паметната стела бяха поднесени венци от името на Общината, Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните, читалището, както и много цветя от ученици и граждани.
На 8 февруари пък, в неделя, когато се навършиха точно 102 години от Булаирската епопея /26 януари 1913 г. по стар стил/ на почетен караул пред паметната стела от 10 до 12 ч. отново застанаха участници в гвардейския отряд при ПТГ „Н. Вапцаров”.

Евгения Попова

Leave a Reply