106 години самоковци пазят жив спомена за Булаир и за подвига на предците си /СНИМКИ/

Пред сградата на читалище-паметник „Отец Паисий” – една от емблемите на Самоков, на 8 февруари бе тържествено чествана 106-годишнината на Булаирската епопея – една от най-големите битки през Балканската война, станала на тази дата /по стар стил – 26 януари/ през 1913 г., когато самоковските воини от 22-и пехотен Тракийски полк отблъскват атаката на далеч по-многобройната турска войска, а след това преминават в настъпление и я разгромяват, давайки стотици ценни жертви – убити и ранени.
Споменът за този подвиг е жив и сега – повече от век след оня паметен ден. Историята на тези чествания също е вековна и тя води началото си още от 1914 г., когато за пръв път се отдава почит на загиналите герои, и продължава до наши дни.
И това винаги става пред читалището-паметник, където на четири големи паметни стели са изписани стотиците имена на загиналите войни от Самоков и селата от околията в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Строителството на импозантната читалищна сграда започва в самото навечерие на Балканската война – през 1912 г., и е завършено в основни линии през 1923 г., когато зданието е официално открито. По-късно величествената постройка в центъра на града ни е окончателно завършена и украсена с прекрасни скулптури.
Самото читалище е превърнато в паметник в чест и памет на загиналите наши достойни воини в трите последователни войни. Сградата е уникална. Като нея няма друга в България.


Читалището е основано през далечната 1859 г. – около две десетилетия преди Освобождението, и първоначално е носило името „Св. Седмочисленици”. По-късно е преименувано на „Отец Паисий” в памет на родения в Самоковска епархия родоначалник на Българското възраждане.
В чест на своя 160-годишен юбилей обновената читалищна сграда бе повторно осветена от архиерейския наместник в Самоков иконом Михаил Колев в съслужение с местни духовници.
„Няма по-голяма любов от тази да положиш душата си за своите ближни – говори Спасителят сега на нас, нашепвал е в сърцата им и тогава. И когато сега благоговейно свеждаме глави пред свещената им саможертва – нека каже и ние: на падналите герои от признателното потомство – за да пребъдваме като вас във вярата Христова, за да въздигаме обичта към Отечеството си за благоденствието на нашия народ”, възкликна иконом М. Колев в трогателното си слово.
„Народ, който няма герои – изчезва. Ние ги имаме и пазим в сърцата си заветът им за достоен живот и за това как се пази род и родина”, заяви кметът Владимир Георгиев.
Председателят на читалището Стоян Пашов благодари сърдечно на всички институции и лица, допринесли за обновяването на оригиналното здание – Министерството на земеделието, горите и храните и Министерството на културата, Общината и кметът Владимир Георгиев, общинският съветник и директор на „Самел-90” ЕООД инж. Петър Георгиев, управтелят на строителна фирма инж. Пламен Ангелов, читалищното ръководство и служителите в читалището-паметник.
„Особено съм щастлив, че успяхме да посрещнем юбилейната 2019 година с обновена сграда на читалището. Така се изпълни една отдавнашна наша идея”, добави Пашов и призова младите хора да бдят над светините от нашето героично минало.


Пред всички паметни стели на читалището гвардейци положиха венци и пред тях се поклониха присъстващите официални лица – народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев, представители на Министерството на отбраната и на Областната администрация, кметът Георгиев, заместниците му Васил Сайменов и Люба Кленова, общински съветници, бивши кметове на Самоков. След това цветя на тези свети места положиха и много граждани, деца и младежи.
Множеството застина в едноминутно мълчание. Тържествено прозвуча „Мила Родино” в изпълнение на гвардейския духов оркестър. Гвардейци бяха застанали на почетна стража, а участници в самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”, пременени в униформи на войници от Балканската война, ознаменуваха деня и момента с мощни пушечни залпове.
Тазгодишното тържество се състоя пред централния западен вход на читалището, което бе украсено с национални трибагреници и венци, а отгоре светеше обновеният стародавен надпис: „На падналите герои от признателното потомство 1912-13 г. 1915-18 г.” Ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” бяха дошли с огромна картина, посветена на Булаирската битка. Почит отдадоха и ученици, директори, учители и от други самоковски учебни заведения, както и много жители и гости на града ни.

Тодор Попов

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2488796444483623

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*