Други, Новини, Спорт

107 мотористи сътвориха шоу за 10 хиляди зрители на Ридо

Датата 10 септември 2017-а се превърна в поредния празник на мотокроса в Самоков. В неделя 107 състезатели от 9 балкански държави се впуснаха в луда надпревара в 4-ия кръг на европейския шампионат и сътвориха истинско зрелище за зажаднялата за емоции многохилядна самоковска публика. Деца, младежи и хора на всякаква възраст бяха заели места край мотополигон „Ридо” и напомниха с присъствието си за славните години на този спорт в града ни. Времена, в които легендата и почетен гражданин на Самоков Георги Янакиев бе сред най-добрите по трасето, а след това – като организатор, помогна тук да се провеждат състезания от най-висок ранг. Заради заслугите на бившия шеф на федерациите по автомобилизъм и мотоциклетизъм тази надпревара бе проведена в негова памет.
Радващо бе, че отборната титла остана за българския състав, следван от съседите от Румъния и Гърция.
За първи път мотосъстезание бе официално открито в центъра на града – на централния площад „Захарий Зограф” в събота, 9 септември. Сред присъстващите бяха председателят на Организационния комитет Румен Петков, депутатът и бивш председател на клуб „Ридо” Валентин Милушев, кметът Владимир Георгиев и, разбира се, президентът на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов, вицепрезидентът Димитър Рангелов и новият ръководител на „Ридо” и изтъкнат състезател Янко Ташев. Тук бе и синът на Жоро Янакиев – Георги Янакиев-младши.
Представен бе специално подготвен филм от екип на БНТ за историята на мотокроса в Самоков. Ски легендата Петър Попангелов пък участва в презентирането на самоковска територия на кампанията „Не сте сами на пътя”, чиято цел е да се повиши безопасността на мотористите и на всички участници в движението по пътищата. Част от програмата бе и талантливата певица самоковката Габриела Даганова, изпълнила дуетна песен с вокалиста на рок групата БТР Атанас Пенев.

Снимки: Пламен Лобутов

Leave a Reply