108 години памет за Булаирската епопея

Булаирската епопея за самоковци е неизменна част от историческата ни памет. Затова и днес, на 8 февруари, когато се навършиха 108 години от безпримерния героизъм на нашите предци в боевете при малкото турско селце Булаир, бе почетена тяхната памет. На най-големия войнишки паметник в България – читалището в града ни,  бяха поднесени венци пред стелите с изписаните имена на непожалилите живота си, за да бъде извоювана една от най-тежките победи в Балканската война.
Самоковци дават двеста шейсет и една свидни жертви само в битката при Булаир – 197 от Самоков и 64 от селата. Почернените майки, вдовиците, сираците и инвалидите от фронта са много. Върху мемориалните плочи на сградата на читалище-паметник „Отец Паисий” са изписани имената на загиналите – представители на почти всички фамилии от града и селата.
Самоковските герои, влезли в Балканската война като поручици и подпоручици, след проявени изключителни умения и храброст стават полковници и генерали: генерал-майор Димитър Перниклийски, комадващ артилерията на 1-ва армия; генерал Христо Николаев Петрунов, зам.-началник на кавалерийска дивизия; генерал Тодор Кантарджиев, герой от Люлебургас, Чаталджа и Струмица; генерал Георги Николов Марчин, награден още с орден за храброст; командирът на скорострелен полк полковник Петър Иванов Вариклечков.
Самоковец е и фотографът, чиито снимки са документирали събитията. Сред полковите лекари е имало и много самоковци. Самоковци са художниците, мобилизирани във войната и оставили ни рисунки, запечатали времето и грохота на събитията му. Известено е, че в схватките „на нож“ знамето на турската бойна част е пленено от подофицера от 22-ри полк Димитър Терзийски от Широки дол.
Поклон пред безпримерния героизъм на самоковските воини,  знаели как да се бият и умират за род и Родина. Били са истински българи.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*