11 бебета през 2018 година вдъхват кураж на Радуил

Годината е 1994-а, 7 часа сутринта, 21 януари – Бабинден. На тази дата стана чудо – нито коледно, нито великденско, но истинско чудо. Защото у дома, в банята, аз – бабата, изродих своето внуче Георги. Вдъхнах живот на малкото момченце в треперещите ми ръце и когато чух гласеца му, се разплаках от радост. И ето, че момчето ни е вече младеж на 25 години, нека да е жив и здрав, щастлив и дълголетник.
А в Радуил всяка година на Бабинден в пенсионерския клуб в читалището се събират баби и млади булки, които през изтеклата година са се сдобили с рожба. Миналата 2018 година е рекордна в това отношение в последно време. В селото – 11 бебета /4 момиченца и 7 момченца/ са поели през 2018-а първата глътка въздух.
Невероятен миг и безкраен празник за млади и стари! Мая, Габриела, Виктор, Александър, Георги, Деян, Ивайло, Боян, Ивайло, Иванина и Катрин са зарадвали тези, които са ги очаквали с надежда като пораснат да останат в селото. Дано, както каза и Катя Сукова, акушерката, изродила много от тези бебета.
Трима – Габриела, Ивайло и Георги, са „баш радуилчета”, защото и техните родители са местни хора. На останалите бебета единият родител е от друго място.
Оказа се, че баба Стефа Нешева /майсторката на боба от традиционните празници в селото/ е прабаба на Катрин. Боян Стоянов пък си има прабаба Йорданка и прабаба Станка.
Трапезата се огъна от баници, питки, сладкиши, греяна ракия, домашно вино и какви ли не други вкусотии, приготвени от бабите и младите майки. Василка Атанасова пък се отчете с голяма и вкусна плодова торта.
Дойде време да се полее на акушерката Катя и на д-р Нина Вакарелска – съвременните „баби”, помогнали на малките радуилчета да видят белия свят. Марк Аврелий е казал, че животът за никого не е лесен и затова го започваме с плач. Да, започва с плач, но дано през годините да минава с повече радост…
Само преди две седмици – на Йордановден, млади радуилци, сред които и синът на местния протоиерей Николай Аршинков – Иван, скочиха във вира, за да извадят кръста, а късметлия тогава стана Стоян Вакарелски.
От името на кметството на всички баби сега бяха връчени и скромни подаръци. Веселието продължи до късно с наздравици, поздравления, песни и с надежда да се раждат в бъдеще повече бебета в китното рилско село.

Димитрина Божилова
Снимки: авторката

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*