Кухня, Новини, Снимки

11 жени сътвориха пролетен кулинарен празник в Продановци /СНИМКИ/

Истински кулинарни изкушения представиха на 17 март в Продановци 11 майсторки на кухнята по време на организираната за втора поредна година от местното читалище “Възраждане” кулинарна изложба. Този път тя бе посветена на настъпващата пролет. С тематичен стих се представи ученичката Габриела Лобутова, а Елица Лобутова – секретар на читалището, очерта пролетта като едно ново начало, в което светлината взима превес над тъмнината /визирайки и пролетното равноденствие на 21 март/.
Впоследствие вниманието на изпълнилите салона жители и гости на Продановци се премести към 11-те кулинарни изкушения на масата, които, оказа се, бяха колкото вкусни, толкова и привлекателни на външен вид. Окото привличаха питки, баници, кифли, кейкове, бухтички и пр. Те бяха оценявани от тричленно жури в състав Веска Тодорова, гл. експерт “Връзки с обществеността” в Общината, и журналистите Анелия Балабанова и Делян Василев. Те оцениха старанието на всички жени и ги поздравиха за крайния резултат от техните усилия, като отличиха две творби – козунакът – символ на великденския цикъл, на Анелия Гамалова и богато украсените с цветя и други орнаменти мъфини на Светослава Попова.
“Тайната съставка на моя козунак освен задължителните брашно, мляко, яйца, олио и пр., е щипката любов, която вложих”, разкри най-важното нещо в рецептата си победителката Гамалова, която бе придружена от 7-месечното си бебе Даная и батко му Благовест. Младата кулинарка заяви, че участието й в изложбата е и генерална репетиция за Благовец и Великден, когато традиционно в нейното семейство се правят домашни питки и козунаци.
“Много обичам да декорирам и украсявам”, сподели пък Св. Попова. Тя добави, че често прави мъфини и торти вкъщи, а неин пръв помощник в случая е била малката й сестричка Вяра.
Кулинарните си умения демонстрираха и още 9 майсторки – Аделина Даганова, Верка Банчева, Даниела Драганова, Димитрина Лобутова, Елена Лобутова, Катя Драганова, Марияна Лобутова, Силвана Оцетова и Цветанка Генева. За всички тях организаторите бяха осигурили предметни награди, които им бяха връчени от Елица Лобутова.
Не след дълго от кулинарните изкушения останаха само спомените за техния вкус и направените снимки. За това се погрижиха както местните жители, така и гости от читалището в съседно Райово. На оригиналната изява присъства и кметът на общината Владимир Георгиев.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2027228780640394

Анелия Гамалова

Светослава и Вяра Попови

Leave a Reply