Новини, Образование

11 общински стипендии за отличници

Георги Димитров и Петя Атанасова

Общо 11 самоковски ученици и студенти ще получават общински стипендии през настоящата учебна година. Общинска комисия е одобрила стипендиантите след подбор на общо 20 кандидатури.
По 100 лв. на месец ще получават Биляна Дудова, Георги Димитров, Георги Околски, Кристиан Захариев, Кристиян Ласкин, Петя Атанасова, Радост Туджарска, Силвио Томов и Снежана Кашъмова, а по 50 лв. – Марио Матиканов и Мартина Иванова.
Стипендия “Константин Фотинов” за успехи в хуманитарните науки са заслужили Радост Туджарска – ученичка в СУ „Отец Паисий”, спечелила национален конкурс за детска рисунка, трета в два други конкурса, първа на областния кръг на олимпиадата по английски, и Силвио Томов – студент по история в СУ „Св. Климент Охридски”, подготвил презентация за античното минало на региона, работещ над книга за исторически личности, свързани със Самоков.
Лауреати на стипендията „Акад. Любомир Чакалов” за постижения в природо-математически науки са Георги Димитров – ученик през м. г. в ПГ „Константин Фотинов”, носител на златен медал от международното състезание „Математика без граници”, бронзов медалист от Сингапурско-Азиатската математическа олимпиада, призьор в други национални и международни състезания, и Снежана Кашъмова – студентка по ветеринарна медицина в София, ученичка през м. г. в ПТГ „Никола Вапцаров”, показала отлични резултати в национални състезания.
С „Наум Хаджимладенов” за успехи в изкуството са удостоени Кристиан Захариев – с едно първо и две втори места в национални конкурси, и Кристиян Ласкин – ученик в ПГ „К. Фотинов”, класирал се първи и трети и носител на специална награда от националния конкурс „Захарий Зограф”.
Стипендия „Проф. Васил Стоин” – за музика, е заслужила Петя Атанасова
– ученичка в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София, носителка на първа и втора награда в международни конкурси, участник в младежката филхармония „София”.
Стипендиите за успехи в областта на спорта ще бъдат притежание на Георги Околски – ученик в СУ „Никола Велчев”, алпиец-национал, класирал се втори и трети на международни състезания, участник в Зимните младежки олимпийски игри в Лилехамер, и на Биляна Дудова – студентка в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград, възпитаничка на СУ „Н. Велчев”, държавен шампион по борба за девойки и жени, бронзова медалистка от европейското първенство за младежи.
Стипендия като млади талантливи състезатели в зимните спортове пък ще получават учениците в СУ „Н. Велчев” Марио Матиканов – шампион на България по ски бягане, и Мартина Иванова – класирала се седем пъти на призови места – от първо до четвърто, в национални състезания по ски в алпийските дисциплини.

Leave a Reply