Култура, Новини

11 самоковки получиха награди за 8 март и 145 години женско движение

Международният ден на жената и 145-годишнината на организираното женско движение в Самоков бяха тържествено чествани на самия 8 март в Ритуалната зала.
Грамоти, подаръци и цветя получиха за активна и плодотворна работа, културна, обществена и благотворителна дейност общо 11 жени – Анита Симитчиева, председател на сдружение „Сили имам да се боря”, Виолета Гелова, икономист, ръководител на счетоводна фирма, Иванка Керефеина, собственичка на книжарница и председател на клуба на ветераните-туристи, Люба Кленова, маркетинг директор на „Бороспорт”, спортна деятелка, Маргарита Кьосева-Вълкова, ръководител на школата по изобразително изкуство „Зографче”, д-р Мария Славова, началник на Очното отделение в „МБАЛ-Самоков”, Мария Япракова, директор на ОДЗ „Зорница”, Роза Попова, старши учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и водещ на телевизионно предаване, Росица Арнаудова, управител на клона на „Райфайзенбанк” в Самоков, Снежана Бакрачева, дългогодишен секретар на читалище „Виделина” в Широки дол, Станка Крачунова, ветеран на женското движение, дългогодишна общественичка.
Кметът Владимир Георгиев поздрави сърдечно дамите, изтъкна голямата роля на жената за развитието на Самоковска община и пожела на наградените и на всички жени здраве, семейно щастие и нови успехи.
Присъстващите бяха приветствани от името на Инициативния комитет за честването от Евгения Попова, председател на Общинския съвет на Демократичния съюз на жените, която припомни, че организирано женско движение в Самоков има от далечната 1871 г., когато в града ни е основано по инициатива на учителката Милева женското дружество „Зора”.
Спонтанни ръкопляскания заслужиха участниците в художествената програма – възпитаници на ЦДГ „Детелина” с ръководител Радостина Симонова, които облечени със стилни костюмчета, пяха и играха, и темпераментната група за зумба танци с ръководител Яна Василева.
Сред присъстващите бяха зам.-кметът Васил Сайменов и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.
Тържеството завърши с коктейл.

Leave a Reply