Здраве, Новини

113 са под карантина, лекуваният в „Св. Анна“ ще бъде изписан

„Общо 113 души сега са под карантина“, заяви на редовната си пресконференция на 20 май председателят на Общинския кризисен щаб и управител на МБАЛ-Самоков“ д-р Красимира Ковачка. Тя добави, че проблеми с тези хора няма, а и полицейските служители стриктно следят дали те спазват предписанията на медицинските органи.
От 95 тествани със съмнения за заразяване с коронавирус само един е дал положителен резултат. Той е на лечение в УМБАЛ „Св. Анна“ /бившата Окръжна болница/ в София, вече е добре и в близките дни предстои да бъде изписан.
Без оплаквания са и тримата заразени от по-рано от нашия район. Жената е добре. За другите двама се очакват резултатите от новите тестове.
В самоковската болница не е имало и няма настанен пациент с Ковид-19. Болницата работи нормално, включително с планов прием и планови операции. Работят и Отделението по физиотерапия, и ТЕЛК.
Независимо от намаляващите случаи и обявените частични разхлабващи мерки всеки пациент на лечебното заведение се разглежда като потенциално заразен и се предприемат предписаните за такива случаи действия.
В този смисъл д-р Ковачка припомни, че пандемията още не отминала и е наложително гражданите да продължават да спазват изискващите се мерки, включително необходимата дистанция, да си мият често и старателно ръцете, персоналът на търговски обекти и детски заведения да се грижи за хигиенизирането на повърхностите, където, както показват последните проучвания, доста дълго се задържа опасният вирус. „От самите нас зависи да не допуснем заразяване“, подчерта ръководителката на Общинския щаб.

Тодор Попов

Leave a Reply