12 мъже се заклеха на Побит камик в юбилейната 70-годишнина

В местността Побит камик край Боровец в неделя, на 5 август, се състоя традиционната самоковска мъжка среща.
Повече от сто души се събраха на това свято място с прекрасна природа. А че мястото е наистина историческо, показват самите факти.
Тук през далечната 1372 г. е станал решителният бой на защитниците на Самоков с османските нашественици. По-многобройни, неканените гости надделяват, а мъжете на Самоков падат като герои в неравната сеч.
Пет века по-късно – през 1882 г., 4 години след Освобождението, по завещанието на любимата ханъма на султуна – Хатидже /която е със самоковско потекло/, в този район е изместена границата с Източна Румелия в полза на младото Княжество България и на самоковското население.
Пак тук в по-ново време – през 1948 г., самоковски фронтоваци от Втората световна война за първи път в първата неделя на август си дават среща, за да почетат паметта на загиналите си другари и да се закълнат, че ще бъдат патриоти като тях, докрай.
Нито един от участниците в тези първи мъжки срещи на това място в края на 40-те години на миналия век вече не е между живите. Но заветът и духът на тези истински самоковци са се пренесли у техните синове, внуци и правнуци, а и у още мнозина други млади последователи. Именно те продължават добрата традиция на тези срещи и сега.
На 5 август на сянка под големите дървеса в тази наистина историческа местност бе чествана и юбилейната 70-годишнина на традиционните мъжки срещи. Край издигнатия преди няколко години паметник дългогодишният общественик и туристически деятел Николай Р. Николов запозна присъстващите с историята на това място и изтъкна, че тук вече седем десетилетия си дават среща заветите на миналото и неповторимата рилска природа. Те сякаш ни помагат да забравим политическите и всякакви други различия помежду си и да се обединим като самоковци и родолюбци в името на живота и на развитието на родния край и отечеството.
93-годишният Никола Ярловски /Муклес/, истински доайен на тези уникални празненства, припомни примера на основателите им. Самият той участва в срещите редовно, всяка година, още от средата на миналия век. В словото си Ярловски разказа как преди около 15 години заедно с Иван Лазаров, Иван Чукачев и братята Благой и Коста Субеви са изкарали с каруца чакъл и цимент от Самоков, почистили са занемарения извор и са съградили хубавия кладенец, чиято бистра студена вода утолява и сега жаждата на участниците в оригиналните тържества, а и действа като хладилник по отношение на ракии, дини и други подобни продукти.
Ветеранът припомни и приноса за организацията и провеждането на своеобразните празници в миналото на песнопоеца Веселин Хаджииванов /Кинте/, на майстора-строител Панчо Митрев и други известни самоковци.
Почетена бе паметта на починалия наскоро Иван Митков /Шерифо/ – страстен радетел и един от основните организатори години наред на тези традиционни срещи.
Присъстващите за първи път на подобна среща 12 мъже се заклеха да помнят миналото и патриотизмът и в бъдеще да не ги напуска, като целунаха кръстосани нож и сабя и стреляха с пистолет.
По традиция бе приготвен в пет големи тави вкусен самоковски гювеч под наставленията на бай Кольо Ярловски и с активното участие на Георги Челебиев.
Разбира се, опитани бяха и други местни специалитети в твърдо и течно състояние. Изпяха се много песни. Шеги, закачки и смях също огласиха простора.
Главни организатори на поредния мъжки празник бяха Тодор Въжаров, Петър Радев, Ангел Велев, Антон Шаклев. Зам.-кметът Васил Сайменов пък бе организирал ремонта на съградените тук преди време маси, пейки и навеси.
По традиция, която продължава и сега, финансова помощ за провеждане на срещите оказват кметовете на Самоков, депутатите през годините /Цветан Сичанов, Радослав Стойчев/ и др.
В неделя, както и друг път, имаше и гости от София и другаде, дори и чужденци. Тук бяха и народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, зам.-кметът Васил Сайменов, екскметът инж. Георги Големинов, общински съветници и др.
По изключение и по традиция на срещата бе допусната и жена – Диана Кафеджийска, която, както и друга година, направи много снимки на участниците. По неписана традиция най-хубавата обща снимка на мъжете ще послужи за направата на цветен календар за идващата нова 2019 г. Задочно за успеха на тези мъжки срещи допринася и директорът на фирма „Самел-90” инж. Петър Георгиев, който осигурява средствата за изготвянето на календарите.
Участниците в празника сега доста време ще живеят със спомените за него и с очакванията за още по-хубава мъжка среща догодина.

Екип на „Приятел”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*