Здраве, Новини, Снимки

12 слънчица огряха Радуил /СНИМКИ/

Когато вкъщи се роди дете, цялата фамилия от щастие прелива. Хората не могат да сдържат радостното си вълнение, че се е родил нов живот…
Може и да вярвате, а може и не, че в днешно време, когато много от селата в у нас се обезлюдяват, в самоковското село Радуил през 2016 г. се родиха 12 бебока – 8 красавици и 4 юнака.
И така, както е по традиция – на 21 януари /Бабинден/ в местното читалище „Христо Ботев” дойдоха с бохчи и торби грейналите от щастие баби и не по-малко радостните майки. Масите бяха отрупани с баници, погачи, сладкиши, мезета, греяна ракия, вино, сироп…
Най-младата майка е Вероника Николова. Най-млада от бабите пък е Венцислава Лазарова. Всяка от бабите с грейнали очи не спираше да се хвали със своите внуци, а някои и с правнуци. С три внука се гордееше Мая Георгиева.
Първи в листата на новородените през миналата година е Йордан Стоянов, а последен – Самуил Суков. Между тях се подреждат Дария, Ивайла, Пламена, Боян, Мирослава, Яна, Сияна, Иванина, Карина… Малкият Самуил е най-крехката издънка на Суковия род. Дядо му Христо беше учител по история и директор на местното училище „Христо Смирненски”. С гордост той подчертава, че бащата на баба Катя /акушерка в „запас”/ е Крум, бащата на бебето е Калоян, а малкият е Самуил. Каква блестяща поредица от истински български имена!
Тостове с вино вдигнаха Катя Сукова, д-р Нина Вакарелска и Димитрина Божилова. Те пожелаха здраве, щастие и благополучие на бебетата, майките и бабите, да израснат новородените като достойни хора, да се изучат и да останат в България.
Единственият мъж, допуснат в това женско царство, бе кметът Любомир Димитров, който след като поздрави събралите се, им подари и голяма торта с надпис: „Честит празник!”. На бебетата от името на кметството и читалището бяха раздадени подаръци. Младите майки спазиха ритуала с поливането. Каничката с вода пък бе украсена с китка здравец…
Докторката и акушерката Катя също връчиха скромни подаръци.
След хапването и пийването настана време за хора. Бабите показаха, че още ги бива и че с удоволствие ще помагат за отглеждането на внуци и правнуци.

Димитрина Божилова

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1574665895896687

3 Comments

  1. Anonymous

    Димитрина Божилова,бебето се казва Дария,не мария ☺

  2. dtvasilev

    Извиняваме се за неточността, веднага се коригирахме. Да са живи и здрави всичките новородени, техните родители, роднини и съселяни!

  3. Anonymous

    Благодаря ?

Leave a Reply