Новини, Шарен свят

12, 13 и 15 септември – дни за безопасност на движението

www.kids.sofia.bg

В своеобразни дни за безопасност на движението ще се превърнат за Самоков 12, 13 и 15 септември – петък, събота и понеделник.
В събота преди обяд, на 13 септември, пред зала „Арена Самоков” ще се състоят част от изявите в рамките на традиционното състезание „Пътен полицай на годината – 2014”, домакин на което е нашият град.
Състезанието ще бъде открито в 10,30 ч. Ще участват отбори от Столичната дирекция и от областните дирекции на МВР в страната. Участниците ще решават тест и листовки, ще държат теоретичен и практически изпит по оказване на долекарска помощ на пострадал при пътно произшествие. Предвидено е и състезание по майсторско управление на автомобил и мотоциклет.
Организаторите обещават и други разнообразни прояви. Пътни полицаи ще демонстрират възможностите на станциите за отдалечен достъп и техническите средства за контрол на движението. В специална приемна водачите на моторни превозни средства ще могат да направят справка за наложените им административни наказания, наличието на контролни точки и сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Там ще се раздават и информационни брошури и дипляни.
Ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и членове на клуба по приложно колоездене в с. Челопеч ще покажат майсторско владеене на велосипед. Умения по аварийно-спасителна дейност пък ще демонстрират участниците в самоковския клуб „Млад огнеборец“. Разяснителна кампания по безопасност на движението ще проведат представители на Държавната агенция за закрила на детето и на Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област. Своята дейност ще представят и неправителствени организации.
В 11 ч. пък ще бъде открита нова пешеходна пътека на бул. „Искър” /срещу НУ „Станислав Доспевски”/, изградена по английски модел.
От Общината канят граждани, деца и младежи да присъстват на различните прояви.
Вечерта в Боровец /в хотел „Янакиев” от 20 ч./ ще бъдат наградени първенците в конкурса „Полицай на годината”.
Днес пък, петък, 12 септември, в 17.30 ч. ще бъде открита новата детска площадка по безопасност на движението в ЦДГ „Детелина”. Вечерта от 19 ч. на централния площад „Захарий Зограф” е тържественото откриване на конкурса „Пътен полицай на годината”. Самият конкурс се провежда сега за 22-и път. По-рано през деня – от 13.30 ч., в рамките на конкурса на стрелбището ще се състои и турнир по стрелба.
Организатори на състезанието „Пътен полицай на годината” са Главна дирекция „Охранителна полиция“ и дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение“, Областната дирекция на МВР – София, Съюзът на българските автомобилисти и Българският червен кръст с подкрепата на Община Самоков.
Различните прояви съвпадат и с традиционната акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ Както е известно, периодът от 8 до 14 септември е обявен за Седмица за превенция на детската пътна безопасност. А самият 13 септември е Ден на превенцията.
От първия учебен ден – 15 септември, понеделник, ще бъде засилено присъствието на униформени служители в районите на училищата, особено сутрин и около обяд.

х х х

През тази седмица – от 8 до 14 септември, в страните от Европейския съюз се провежда и контролна операция, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/. Проверява се използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците, както и на детски обезопасителни системи в моторните превозни средства, използването на каски от мотоциклетистите и техните спътници. Изисква се водачите да имат и задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите. От КАТ напомнят, че използването на колани и каски значително намалява риска от сериозно увреждане или смърт при инциденти на пътя.

Leave a Reply