Новини, Шарен свят

1200 фиданки поеха първа глътка въздух в Лаго

Традиционното пролетно почистване в Самоков стартира на 2 април със… залесяване. Инициативата бе на групата „Промени Самоков”, получила подкрепата на Общината и Общинското лесничейство. Желаещите да залесяват не бяха много, но радостно бе участието на деца. Покрай новата екопътека от мостчето при р. Бистрица в началото на Лаго до възстановения самоков срещу бившата „Родопа” бяха засадени 1200 фиданки.
Очаква се след пролетната ваканция училищата да обявят свой екоден, през който да се почистят дворовете на учебните заведения и околните пространства. Предвижда се ударението да се постави върху разделното събиране, като подрастващите бъдат запознати с начините на сортиране на отпадъците и възможностите за тяхната преработка. От фирмата, ангажирана с разделното събиране, са подготвили и интересни награди за учениците.
От Общината съобщиха още, че след почистване улиците в града ще бъдат измити. Стремежът е до Великден, който тази пролет е на самия Ден на труда 1 май, градът, както и селата, да бъдат почистени основно. В навечерието на празника ще се постави и великденската украса.
Призивът на общинската управа към гражданите и фирмите е да участват активно в почистването на дворовете, пространствата около блоковете и прилежащите площи. Желателно е отпадъците да се събират в чували, които да се поставят до контейнерите или на друго удобно за извозване място. Извозването ще се извършва от работници и коли на фирма „Бекастрой”, като за по-големи количества боклук е необходима предварителна заявка. Сигнали за замърсени участъци, както и за по-тежки строителни отпадъци, могат да се подават на тел. 0886 727 296 – отдел „Екология” в Общината.
По-късно, през юни, пък се планира да бъде почистено коритото на Искъра и по традиция реката да се зариби. По заявка на Общината тогава в р. Искър ще бъдат пуснати 10 хил. малки балкански пъстърви.

Leave a Reply