Други, Новини, Спорт, Туризъм

13-а поредна „Иглумания” край хижа „Чакър войвода”

И тази зима – на 17 и 18 март, бе спазена традицията за провеждане на тъй забавната надпревара „Иглумания” на поляната над хижа „Чакър войвода”. Пет екипа с участници от София, Плевен, Варна и други краища на родината се впуснаха в щура надпревара както с времето, така и с творческите и физическите си възможности. В крайна сметка най-голямото завършено снежно жилище бе на отбор „Моролог”, съставен от опитни планинари, участвали многократно в оригиналната зимна проява.
Победителите заслужиха награди от веригата магазини за къмпинг екипировка CampingRocks.bg, а всички екипи бяха удостоени и с грамоти. В журито бе включен и хижарят Иван Еленчев.
„Знаем, че можем да разчитаме на неговото пълно съдействие и затова правим състезанието точно тук. Тази година снегът бе по-малко, но за сметка на това бе по-мек и по-лесно се правиха снежните тухли. Така всички отбори-участници успяха да завършат навреме своите иглута”, коментира за „Приятел” Стоян Мутафов, който заедно с Васил Караджов и Велислава Нейкова от интернет групата „Планинари” е един от организаторите на проявата. Стоян разкри още, че вечерта срещу неделя в хижата уморените „строители” са си устроили истинска планинарска забава.
Това бе 13-о поредно издание на проявата от 2006 г. насам. Участници в зимното приключение споделят, че не им омръзва да тестват възможностите си ежегодно и идват тук с младежки ентусиазъм. Преди началото на тазгодишната изява бе почетена паметта на Ния Николаева Трейман – дългогодишна и винаги усмихната участничка в „Иглумания”, отишла си ненадейно от този свят вследствие на среща с лавина над хижа „Синаница” в Пирин през февруари.

Делян Василев
Снимки: Велислава Нейкова

Leave a Reply