Здраве, Новини

13 случая на хепатит в Самоков

Общо 13 са случаите на заразени с вирусен хепатит през последните седмици в града ни. Все пак шефът на Регионалната здравна инспекция в Софийска област д-р Александър Златанов уточни, че не може да става дума за епидемия.
Заболелите се лекуват в инфекциозното отделение на болница „Света Анна“ /бившата Окръжна болница/ в София. Според медици заболяването протича леко и до една седмица болните се изписват. С изключение на един случай, заболелите са роми от Седми квартал, чиито битови условия не отговарят на хигиенните изисквания.
От здравната инспекция са изпратили писма до кмета, Агенцията за безопасност на храните, ръководствата на ВиК и учебните заведения с искане за предприемане на съответни мерки. Екипи от специлисти вече няколко пъти са посещавали Седми квартал. Десетки хора са имунизирани, на общувалите със заразените, които са главно деца, е инжектиран гама-глобулин. Извършена е дезинфекция на няколко къщи, както и на дворове и улици в квартала. Завишено е хлорирането на водата. Посетени са детските градини и училищата, засилена е дезинфекцията на всички повърхностни площи.
Съветът на лекарите е просто да не се подценява личната хигиена.
Последният случай при нас на епидемия от хепатит е от 2011 г.

Leave a Reply