130 години от смъртта на Захари Хаджигюров – виден общественик, борец за църковна независимост

На 18 септември 2022 г. се навършват 130 години от смъртта на Захари Хаджигюров. Той е познат като голям търговец, но остава в историята преди всичко със своята активна обществена дейност и борбата си за българска църковна независимост.
Роден е в Самоков около 1810 г. в семейството на търговеца Гюро Христович. Учи в родния си град, а баща му го посвещава в търговските си дела. Има важен принос за организацията на просветното дело в Самоков.
Същевременно заедно с Димитър Смрикаров оглавяват борбата срещу фанариотските духовници в града. Хаджигюров подпомага финансово дейността за църковна независимост. Отделя много усилия и време за осъществяването на тази идея. През 1860–1872 г. е представител на Самоковската епархия по църковния въпрос в Цариград. Самият той е казвал, че няма да се завърне в родния си град, докато не се реши въпросът за самостоятелна българска църква. Делегат е на Първия църковно-народен събор. На 14 май 1871 г. подписва приетия от събора устав на Българската екзархия. Бил е секретар на екзарх Антим I. Довежда в Самоков първия български владика – митрополит Доситей. 
Енергичната обществена дейност на Захари Хаджигюров продължава и след Освобождението. Депутат е в Учредителното събрание през 1879 г. в Търново. 
Когато напуска този свят на 18 септември 1892 г. намира вечен покой в двора на черквата “Св. Никола” в града, каквато чест е оказвана главно на самоковските първограждани.
Днес улица в района на стария център на Самоков напомня за този забележителен родолюбец.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*