Други, Новини, Спорт

130 деца участваха в летния шампионат по биатлон в Боровец

Общо 130 деца от 14 клуба се бориха за медалите на лятното държавно първенство по биатлон за момичета и момчета в Боровец. Надпреварата бе част от календара на Българска федерация по биатлон, а участниците – ученици от 1 до 6 клас, които мериха сили в две дисциплини – спринт и индивидуално, а самите дистанции бяха от 1 км до 2.5 км. Край трасето и на стрелбището присъстваха десетки родители, сред които личаха изявени биатлонисти от миналото – Нина Кленовска и Христо Воденичаров, Венцислав и Емилия Александрови, Валентина Пейчинова. Ценни напътствия даваха и звездите от златното поколение на родния биатлон Ирина Никулчина, Радка Попова, Надежда Алексиева, Екатерина Дафовска.
В надпреварата участваха утвърдени клубове от Самоков, Сапарева баня, Банско, Ихтиман, Бодрово, София, Берковица, Троян, Габрово, Пловдив, Асеновград. Отлично се представиха и трите най-млади клуба в страната – „Амбарица“ /Троян/, „Рожен” /Чепеларе/ и „Боровец“ /Самоков/.
„В състезанието участваха много деца, което е повод за радост. В тази възрастова група има най-много състезатели. Целта ни е да ги запалим, да заобичат спорта, да имат хъс и да се борят за победа. От няколко години нашият спорт се възражда. Появиха се няколко нови клуба и все повече деца спортуват. Съживяването се дължи най-вече на това, че имаше клубове, които работеха по инерция и бяха със затихващи функции. Новите вдигнаха конкуренцията и привлякоха много момичета и момчета. Пожелавам на децата да печелят медали и да побеждават. Нашата цел, а дано и тяхната, е да стигнат до националния отбор. Там имаме нужда от много нови спортисти. Благодаря и на „Бороспорт“ за отличните условия на комплекса”, каза Екатерина Дафовска, президент на Българската федерация по биатлон. Олимпийската шампионка от Нагано 1998 благодари и на фирма „Бороспорт” за отличните условия на комплекса.
Призьорите получиха медали. Наградата за най-млад биатлонист пък спечели Димитър Керанджиев, син на бронзовата медалистка от олимпиадата в Солт Лейк Сити през 2002 г. Ирина Никулчина и съпруга й и бивш неин треньор Иван Керанджиев.

Leave a Reply