139 години от освобождението на Самоков. Честит празник, съграждани! /СНИМКИ/

Самоков отпразнува 139-годишнината от освобождението си от турско робство с тържествено шествие от централния площад „Захарий Зограф” до паметника „Кръста” по-рано днес. Както е известно, в тази местност през далечната вече 1877 г. са посрещнати руските воини-освободители от признателното гражданство на Самоков. Това става на 30 декември /стар стил/ – на 11 януари по нов стил, но още в първите години след Освобождението честванията са преместени през май, когато и времето е по-благоприятно.
Стотици самоковци отдадоха почит на своите предци, излезли с жертвоготовност на бойното поле за свободата на род и родина, и на руските воини-освободители. Начело на шествието бе мажоретният състав с ръководител Теменужка Янкова към читалище-паметник „Отец Паисий”, следван от представителния духов оркестър на Сухопътните войски с диригент майор Анатолий Димитров, ръководители на общината, духовници, културни и просветни дейци, граждани, ученици. Участниците в своеобразния парад на свободата бяха тържествено приветствани по пътя си от малчугани от детска градина „Звънче” и ученици от ОУ „Христо Максимов” и НУ „Д-р Петър Берон”, както и от случайни минувачи, някои от които и заснеха тържествените мигове.
Край паметника „Кръста”, изграден в знак на благодарност към освободителите на Самоков, шествието посрещнаха родолюбци от местния клуб на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода”, от Национален съюз „Единение” /София/, от военния клуб в Трявна, от патриотичните клубове „Бдинци” /Видин/ и „Св. Георги Победоносец” /Луковит/. Оркестърът изпълни „Мила Родино”. По това време мощни залпове от пушките на „четниците” и гърмежи от две черешови топчета ознаменуваха дълго жадуваната свобода на нашия край.
„Робството ни бе лишило от славните български дати за цели пет века, но не ни пречупи. Поробителят не успя да унищожи духовните ни ценности и вяра”, изтъкна водещата на церемонията Ралица Стоянова.
Пламенни слова за освобождението на Самоков и за онези незабравими героични времена произнесоха архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев и кметът Владимир Георгиев /резюмета от словата им публикуваме отделно/.
С едноминутно мълчание и падане на колене бяха почетени героите, дали живота си в битките за свободата на Самоков.
Тази година около паметника бяха посадени и върбови дръвчета като израз на добра практика и признак за историческа памет. Известно е, че през пролетта на 1878 г. на това място за първи път са били посадени 12 върбови дървета.
Венци в подножието на паметника положиха кметът Владимир Георгиев и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева от името на признателното гражданство. Цветя поднесоха народните представители Иван Ченчев и Радослав Стойчев, зам.-кметовете на Общината Люба Кленова, Сия Шехтанова и Васил Сайменов, много граждани.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1698632926833316

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*