Култура, Новини, Образование

14 наши участника в национален конкурс

В тазгодишния пети пореден национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”, посветен на миналото и настоящето на българо-руските отношения, отново има самоковско участие. 14 представители на 4 училища от града ни ще се състезават със стотици свои връстници от цялата страна.
До главните организатори от национално движение “Русофили” вече са изпратени 16 творби на наши ученици – три реферата, пет есета, пет презентации, очерк, интервю и рисунка-плакат. Ще ги оценява жури от специалисти – историци, литератори, художници и др.
Нашите участници са: Зорница Вълчева, Цветелина Жаркова, Адела Георгиева, Диана Сайменова и Сашка Ивайлова от Професионалната гимназия по туризъм с научен ръководител Елияна Кичева; Ния Терзийска, Виктория Халваджиева и Мартин Маринов от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с научен ръководител Рени Малчева; Петя Субева и Деяна Деянчева от СУ „ Никола Велчев” с научен ръководител Галя Попова и от ОУ” Митрополит Авксентий Велешки” – Милен Добринов с научен ръководител Елисавета Оцетова и ученичките Калина Славева, Леда Ковачева и Христо Василев с научен ракъводител Маргарита Стоилкова.
Всички творби са подготвени с любознателност и усърдие, на много високо ниво, а някои от тях са разработени и изцяло на руски език. Голямо е разнообразието от събития и личности, чрез които са изразени братските връзки между двата народа, голям е и историческият период, който обхващат – от началото на взаимно проникване на духовни връзки, от Руско-турската освободителна война 1877-78 г. и Българското опълчение, през Втората световна война, българското и конкретно самоковското участие в нея, до съвместните изяви на руси и българи в овладяването на космическата шир.
Отминалите четири конкурса за представителите на Самоков са били много успешни. В челните тройки на отличените по категории участници от цяла България винаги е имало две или три самоковчета. Желаем успехът и сега да е с нашите участници!

Спаска Александрова

Leave a Reply