Здраве, Новини

140 години болнична помощ и обновено отделение по кардиология честваха в „МБАЛ-Самоков” /СНИМКИ/

Днес в „МБАЛ-Самоков” бе чествана 140-годишнината на болничната помощ в града ни и бе осветено реновираното отделение по кардиология.
„Преди 140 г. община Самоков е една от първите с местно самоуправление след освобождението от турско робство и една от първите с болнична помощ! Това показва отговорното отношение на нашите деди още в тези нестабилни и несигурни времена към здравеопазването и грижата за жителите на Самоков”, изтъкна в началото водещата Даниела Добревска.
Управителката на „МБАЛ-Самоков” д-р Красимира Ковачка откри тържеството и говори подробно за историята на болницата, за превратностите през изминалите много десетилетия, за сегашните инвестиции.
Първите запомнени имена са на околийския лекар д-р Антон Унтерберг и на първия градски лекар Аврам Голберг през 1881 г. /словото на д-р Ковачка публикуваме отделно/.
Към момента болницата е най-голямото лечебно заведение в цялата Софийска област и разполага с 233 легла, разпределени в 11 отделения; три отделения са без легла, а има и три параклинични звена. „МБАЛ-Самоков” обслужва нуждите на две общини – Самоков и Долна баня, и намиращите се на тяхна територия 29 села, два курортни комплекса и 16 вилни зони с общо население около 50 000 жители. Лекарите, които се грижат за здравето на пациентите, са 69, медицинските специалисти – 99, има 81 души друг персонал или общо около 250 човека. Стана ясно, че годишно през болницата преминават към 8-9 хиляди пациенти.
„Нашата история е действително забележителна и славна заради спасените пациенти. Хората, които работят със своите умения и знания в болницата, ни дават увереност, че и нашето бъдеще ще бъде подчинено на служба на болните и ще бъде още по-успешно”, заключи д-р Ковачка и благодари на колегите си за екипната работа.
Аплодисменти предизвикаха и думите й, че болницата е без финансови задължения и за Коледа трудещите се тук ще получат 13-а заплата.
„Забележителна е била далновидността на хората, които са създали преди 140 години здравеопазването в Самоков”, изтъкна кметът Владимир Георгиев. Той благодари на медиците за това, че продължават да упражняват своята професия в Самоков. „Всички знаем, че без здравеопазване по-малките градове и общини едва ли ще могат да продължат да съществуват”, каза още той и изрази увереността си, че ни чакат по-добри времена. Вл. Георгиев поднесе и красив плакет на закрилника на Самоков св. свщмчк Симеон Самоковски на д-р Ковачка.
„Щастлива съм да бъда част от това честване, защото е важно да споделяме, да популяризираме и да утвърждаваме добрите новини”, категорична бе д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, която бе дошла със своя заместник доц. Лъчезар Иванов.
Д-р Дариткова бе въодушевена и от факта, че в двора на болницата се изгражда храм. „Важно е, че се грижите не само за телесното здраве, а и за духовното спасение. Наистина има нещо символично в това, че честването е именно навръх деня, в който християнската църква почита св. Варвара”, отбеляза още д-р Давиткова.


Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Александър Златанов, наш съгражданин, си спомни с умиление и радост за годините, когато е работил със своите колеги в структурите на болницата. Той прочете и поздравителния адрес от името на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в който се изтъква, че министерството подкрепя стремежа на самоковската болница за развитие на съвременна база за диагностика и лечение, отговаряща на европейските стандарти за качество и достъпност. „Убеден съм, че откриването на реновираното отделение по кардиология е поредната стъпка в тази посока”, завършва приветствието.
Председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров връчи почетно отличие – сребърен медал, обширно поздравление и почетна грамота от името на организацията на д-р Ковачка и добави, че болницата е по-млада от БЧК само с един месец.
Стана ясно, че поздравителни адреси са получени и от Изпълнителна агенция „Медицински одит”, Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, Факултета по обществено здраве към Медицинския университет, подписан лично от декана проф. д-р Цекомир Воденичаров, чията заместничка проф. Магдалена Александрова бе сред присъстващите на тържеството.
Впоследствие архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев в съслужение с протоиерей Любомир Мишков и отец Георги Николов осветиха реновираното отделение по кардиология и гостите разгледаха обновените, чисти и светли зали на отделението. Осветена бе и голяма икона на св. Варвара, която бе връчена от д-р Ковачка на началника на отделението д-р Николай Кабрански. По образец на големи болници на стените тук са окачени и картини с изгледи от стария Самоков и Боровец.
Сред присъстващите бяха още д-р Тотко Найденов от Българския лекарски съюз, адв. Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила правата на пациентите и член на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса, директори и специалисти от болници от София и областта.
Тук бяха и заместник-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, общински съветници, игуменията на Девическия манастир „Покров Богородичен” монахиня Пелагия и др. Своето място заеха и медицинските специалисти и служители от самата болница, които всекидневно полагат усилия за здравето на пациентите.
Накрая малчугани от детска градина „Звънче” изнесоха празнична програма. Представени бяха и кадри от историята на болницата, а гостите се почерпиха на стилен коктейл. Разрязана бе и голяма красива торта.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2387271304636138

Leave a Reply