Култура, Новини

141 години Апостола живее в паметта на самоковци

С общоградско поклонение на самия 19 февруари в града ни бе почетена паметта на Васил Левски. Много хора се събраха пред орелефа на стената на Девическия манастир, за да сведат глави пред националния ни герой 141 години след неговото обесване. Заедно с гражданите тук бяха ученици от всички начални и основни училища в Самоков, от СОУ „Отец Паисий”, ПГ „Константин Фотинов”, ПТГ „Никола Вапцаров”, представители на Руския клуб, общественици.
Самоковски духовници отслужиха панихида. В ръцете на мнозина проблеснаха свещички.
Чудесна изненада поднесоха деца от НУ „Станислав Доспевски”. Добре подбраните стихове за най-великия българин, рецитирани от малките ученици със завидно за възрастта им умение, извикаха умиление и възторг у присъстващите. Явно принос за това имаше ръководителката на участниците в програмата Лидия Кашъмова.
„Без Апостола на свободата, без мислите и делата му, Българското възраждане би било многократно по-бедно по дух, по-ограничено по идеи, по-малко красиво. Силата на този велик човек, неговата мисъл, неговата смелост са ключът, който разрешава големите въпроси на всяка епоха. Нека се уповаваме на Апостола, за да бъдем единни и да дадем на децата си един по-смислен и щастлив живот”, заяви в емоционалното си слово кметът Владимир Георгиев.
След едноминутното мълчание се образува дълга редица от деца и възрастни, полагащи цветя пред паметния знак на Апостола. От името на Общината бе поднесен венец.

Евгения Попова

Leave a Reply