История, Култура, Новини, Снимки

141 г. безсмъртие: Самоков се поклони на Ботев и героите на България /СНИМКИ/

Днес, 2 юни, край паметника на националния герой Христо Ботев самоковци преклониха глава пред неговото родолюбиво дело и пред геройската саможертва на всички онези, които платиха с кръвта си за свободата и независимостта на България. Ученици от почти всички училища в града, граждани, обитатели на съседния Дом за стари хора „Сем д-р Каринкови” дойдоха на площадката в слънчевия ден, за да кажат сякаш без думи, че помнят подвига на поета-революционер и героите на България, благодарение на които ние живеем днес в едно прекрасно място, говорим майчиния си език и изповядваме християнската вяра.
Водещата Ралица Стоянова припомни, че преди 116 години – в далечната 1901 г., Втори юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, на на поклонението на вр. Вола са присъствали живи Ботеви четници.
Кметът Владимир Георгиев произнесе емоционално слово /публикуваме го отделно/.
Прозвуча „Мила Родино”. Всички запазиха минута мълчание – време, събрало признателността на присъстващите към онези, които с Ботев, преди и след него, са тръгнали „курбан да стават” за свободно и независимо отечество.
И 141 години след смъртта си геният Христо Ботев е икона, национален символ. Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител. Поезията му дава облика на българската литература и до днес, а цялото му творческо наследство налага националноосвободителна идеология, мислене и философия.
Танц в израз на преклонение пред паметта на героя изпълниха красиви малки мажоретки от детска градина „Зорница”. Връстникът им Иван Алексов пък пламенно рецитира стихотворение за Ботев.
Художествена програма изнесоха и първокласниците с ръководител Йорданка Николчова и учениците от 5 и 6 клас /пременени в красиви тениски с родния трибагреник и надпис „Ботев е в нас”/ с учител Татяна Костова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Към тях се присъедини и трио с ръководител Емилия Михайлова от СУ „Отец Паисий”.
Участниците във фанфарния оркестър с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” изпълниха „Ботев марш”. Накрая многобройните присъстващи застинаха под звуците на виещите сирени – плач, горест и обет пред загиналите синове на майка България.
Почетен караул с гвардейска униформа бе на пост през цялото време край паметника.
Венци поднесоха кметът Георгиев и архиерейският наместник протоиерей Михаил Колев. Монументът бе отрупан с цветя от депутата Радослав Стойчев, зам.-кмета Васил Сайменов, много граждани и ученици.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1717171221646153

Leave a Reply