Култура, Новини

142 години Левски живее в паметта на самоковци

Самоковци отбелязаха 142-ата годишнина от обесването на Васил Левски на самия 19 февруари, четвъртък. По традиция поклонението се извърши пред Девическия манастир, тъй като легендата говори, че Апостола е намирал прием там, когато е посещавал града ни. Преди няколко години при входа на светата обител бе поставен и орелеф с неговия образ.
Пред събралото се множество – ученици от самоковските училища и граждани – панихида отслужиха свещениците Георги Николов, Михаил Колев и Любомир Мишков.
Ученици от НУ „Станислав Доспевски” с рецитал припомниха героичния подвиг на най-великия българин. Децата от 3-а и 3-г клас с преподавателки Нели Каназирева и Миглена Георгиева рецитираха с неподправен патос стихове за Левски. Водеща на програмата бе Катя Янакиева, педагогически съветник в училището.
Емоционално слово за безсмъртното дело на Апостола на свободата прочете кметът Владимир Георгиев.
Сред присъстващите бяха заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, както и игуменката на манастира Пелагия.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на безсмъртния герой. На орелефа бяха поднесени венци и много цветя. Съгласно църковния ритуал за помен на Дякона бе раздадена пшеница.

Евгения Попова

Leave a Reply