История, Култура, Новини

145 години безсмъртие – самоковци се преклониха пред делото на Левски /СНИМКИ/

От сутринта на 19 февруари пред паметната плоча на Васил Левски на входа на Девическия манастир „Покров на пресвета Богородица” бяха застанали на пост „гвардейци” – момче и момиче, от ПТГ „Никола Вапцаров”. По повод 145-годишнината от смъртта на Апостола на свободата много граждани и ученици дойдоха тук да отдадат почит пред паметта на великия българин, подготвил народа ни за Априлската епопея през 1876 г. и за Освобождението.
Сред множеството бяха председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, архиерейският наместник в града ни протоиерей Михаил Колев и други самоковски духовници.
Прозвуча „Мила Родино”.
„Чрез скока си лъвски Апостола прескочи през вековете, за да ни помага и обединява и днес – 145 години след смъртта си. Нашият поклон пред Васил Левски всъщност е нашият дълг да опазим България. Помнете Левски, помнете делото му, където и да сте! Живейте със силата на неговия подвиг”, призова младите хора и всички присъстващи кметът Владимир Георгиев.
Момичетата от вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” изпълниха песен за Левски по музика на Вели Чаушев. По традиция програма бяха подготвили ученици от НУ „Станислав Доспевски”. Облечените в национални носии деца развълнуваха присъстващите с прочувствени слова за безсмъртния Дякон, с думи на преклонение пред делото и борбата му срещу османското иго, за свобода и за чиста и свята раепублика.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Апостола. Орелефът му и мястото под него бяха отрупани с венци и цветя от признателното гражданство. За помен бяха раздадени хляб и жито.

Евгения Попова

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1996718217024784

Leave a Reply