Новини, Образование

145 роми ще имат „Нов шанс за успех”

Помощник-директорът на СОУ “Отец Паисий” Георги Хаджийски връчи книги на най-дейните сред завършилите курса. В случая това е петокласничката Катя Илиева.

Удостоверенията на успешно завършилите обучението си по проект „Нов шанс за успех” в СОУ „Отец Паисий” 145 роми бяха връчени тържествено в петък, 19 януари, в училището. На церемонията стана ясно, че общо 148 души са участвали в проекта по схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Ограмотяване на възрастни”, чийто бенефициент е Министерството на образованието и науката. 47 от учащите са получили начално ограмотяване, 32 са били петокласниците, в 6 клас са били 36 души, а учениците в 7 клас са били общо 33. С постановление на образователното министерство от тази година дипломите на завършилите курса се признават като издадени от училище.
„Осъществяваме вече три поредни години този проект, а интересът сред ромската общност към него се покачва с всяка изминала година. Видно е желанието у ромите да навлязат или да продължат обучението си в българската образователна система. Завършилите успешно курса са горди с постижението си и се радват от сърце на полученото удостоверение, това е кулминацията на труда им”, заяви директорката на „Отец Паисий” Лиляна Минкова.
По време на финалната среща за тази година стана ясно, че курсистите са имали по 6 часа дневно и са получавали стипендия по 4 лв. на ден по време на обучението си, а успешно дипломиралите се ще получат и 55 лв. еднократна стипендия.
Отличилите се по време на курса бяха възнаградени от името на училището с книгата „Етнопсихопедагогика на детето”, която им връчи нейният съавтор и помощник-директор на „Отец Паисий” Георги Хаджийски.
Домакините се бяха погрижили и за художествена програма по време на церемонията. Талантливата млада изпълнителка Елена Несторова поздрави присъстващите с песен, а фолклорната танцова група с ръководител Силвия Ненова към училището тропна хоро.
Сред гостите бяха представители на Министерството на образованието и науката, Регионалния инспекторат към министерството в Софийска област, експерти по проекта, Жулияна Костова, гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината, както и част от учителите, преподавали на ромите. Някои от учителите дори са минали предварително през специален курс, за да бъдат компетентни преподаватели по проекта.
След срещата бе даден и коктейл.

Делян Василев

Leave a Reply