Култура, Новини

15 години творчество и красота в клуба на гоблените и шевиците на Роси Бакалова

„И нека сме задружни, сръчни, здрави,
да пазим своя дух и родността,
това за нас е гордост и награда –
заветът ни за нашите деца!”
Започвам с този стих от химна на клуба на гоблените и шевиците, ръководен от неуморимата Роси Бакалова. Химнът е по текст на Елена Балабанова /лека й пръст/, а музиката е на Димитър Стойчев.
С това започна и празникът на клуба в София. Духнати бяха 15 свещички върху голямата торта – подарък от Надя Касабова. Членове на клуба и гости се събраха в една от залите на Руския културно-информационен център. Майсторките на гоблени, шевици и плетива са създали истински произведения на изкуството, които красят български домове, министерства и други институции, както и някои чужди посолства. И всичко това е дело на тези, както ги наричат, „женички със златни ръчички”.
Клубът е създаден през 2003 г. и и има членове не само в София, но и в много други градове в страната – Пловдив, Варна, Русе, Плевен и пр. В залата сме и ние, представителките на Самоков. Своето майсторство тук са показвали самоковските майсторки Теменужка Велчева и Ани Йовева. Пишещата тези редове пък участва от десет години в клуба като журналист и кулинар.
Наред с доайените на клуба присъстваха и по-млади, по-нови членове.
Своето уважение показа и Светлана Радева – доктор на науките, създателка и издателка на списание за българските обичаи и традиции. Кръстословици пък, съставени от Р. Бакалова, изиграха ролята на своеобразна викторина. Вярно отговорилите получиха награди. Взаимно се размениха подаръци. По традиция всеки получи и календарче с гоблени.
Предстоят още много такива изяви на тези пъргави и талантливи жени, които с произведенията си радват очите с красота, а сърцето – с вълнуващи чувства.

Димитрина Божилова

Leave a Reply