Култура, Новини, Образование

15-годишната Сияйна Ангелова представи книгата си

Дебютната книга „Лунните момичета” на ученичката от Професионалната гимназия по туризъм 15-годишната Сияйна Ангелова бе представена на 11 април в общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Заобиколена от роднини, преподаватели в училището и почитатели на книгата, младата авторка просто грееше и раздаваше усмивки на присъстващите.
Главният библиотекар Албена Ихтиманска поясни, че Сияйна е възпитаничка на литературния кръжок към читалище-паметник „Отец Паисий” и й пожела кураж, успехи и известност.
Ръководителят на кръжока Иван Ненов посочи, че колкото и книги да се представят, авторите им на възрастта на Сияйна са много малко. „Едно от най-важните неща е, че момичето мечтае, а без мечти човешкият живот се обезсмисля. Дори самото наименование на книгата показва какъв характер има. Съдържанието е изпълнено с изключително силен диалог между героите. Има едно бързо прескачане, като на филм, което е характерно за съвременната литература”, изтъкна Ненов.
Известният поет и писател пожела на младата авторка упоритост, търсене и стъпване на литературна основа, за да върви успешно по пътя, който сама си е избрала.
В отговор на многобройните въпроси Сияйна Ангелова прочете откъс от книгата си и сподели, че пише обикновено нощно време – до към 1-2 ч. Не скри, че се е връщала към написаното, нанасяла е поправки, добавяла е нови герои /техни черти можем да открием и в нейния характер/. „Не всичко и с приятел можеш да споделиш, а в писането намирам утеха”, допълни авторката.
„Радва ме нейната красива дързост, но нека отдадем заслуженото и на г-н Ненов, който всеки вторник събира литературната група и прави много за културното развитие на града ни”, заключи Яшар Демирев, познат също като литературен творец.
„Лунните момичета” е дело на издателство „Приятел”. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на читалище-паметник „Отец Паисий”.

Яна Василева

Leave a Reply