Култура, Новини

15-ият Бобфест в Радуил се открива на 2 септември

За откриващия се в събота, на 2 септември, за 15-и път традиционен празник на боба в Радуил на пресконференция в БТА в София на 30 август говориха кметът на селото Любомир Димитров, секретарят на читалище „Христо Ботев” в Радуил Мария Стоянова и главният организатор Димитрина Божилова.
„Фестивалът представя от българското най-българско и вкусът на България”, каза при откриването организаторът Христо Станков, шеф на „Нестия” – София. В началото с песни и танци се изявиха и негови ученици.
Фирма „Нестия” е организирала само през това лято 11 фестивала и 35 концерта с около 5 хил. участници от 15 държави. Хр. Станков и екипът му са отдавна верни съдружници и приятели на организаторите на радуилския фестивал.
„Идеята за популяризиране на радуилския боб е отпреди петнайсетина години. С голямо желание продължаваме да славим тази основна култура на народа ни, искаме и все повече млади хора да ни гостуват”, заяви кметът на Радуил Л. Димитров.
Читалищният секретар М. Стоянова изтъкна, че в Радуил активна дейност развиват две певчески и две танцови групи, както и детска формация и група за стари градски песни.
Илка Димитрова от Българското национално радио поздрави организаторите, че продължават традицията и полагат много усилия, независимо от трудностите.
Ваня Пешкова от сдружение „Фонтан”, която е участвала в Бобфеста, отбеляза, че природата в Радуил е прекрасна, там се организират много изложби, а има възможност да се опита и вкусния местен боб.
„Радваме се, че все повече хора играят народни хора. Ние също правим всичко възможно, за да има подобни фолклорни фестивали и в тях да участват все повече млади хора”, посочи Иван Иванов, съпруг на Джина Иванова от „Трамвай № 5”.
Представител на „Лактима” подкрепи инициативата и информира, че фирмата ще предложи свои продукти на предстоящия Бобфест.
За историята и същността на празника разказа Д. Божилова, която запозна присъстващите и с изготвените плакати и награди. Всички получиха и вестник „Радоил” /каквото е старото име на селото/, издаден специално за празника.

Leave a Reply