Култура, Новини

15 самоковци участваха в „Тотальный диктант”

Общо 15 – ученици /главно от Професионалната гимназия по туризъм/ и по-възрастни, взеха участие на 16 април в Самоков в руската „Всеобща диктовка”. Те бяха част от над 150 хил. човека от цял свят, които чрез тази международна акция провериха грамотността си по руски.
Т. нар. площадка в града ни бе в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Участниците писаха текст за историята на олимпийските игри, подготвен от руския писател Андрей Усачов и прочетен им от Марина Шуманова, председател на местната структура на руския Съюз на съотечествениците.
Акцията се проведе за втори път в България и в Самоков, като за първа година чужденците имаха за задача да отговарят и на тест, съответстващ на определено сертификационно ниво.
Освен в Самоков познанията си по руски са проверили и желаещите в още четири български града – София, Русе, Шумен и Благоевград.
Диктовката се е състояла в общо 732 града по цял свят, включително в 252 града извън Русия – в общо 68 страни, включително в САЩ, Бразилия, Китай, Япония, Южна Африка, Испания и др.
„Всеобща диктовка” е гражданска инициатива /чието начало се поставя в Новосибирск в началото на новия век/, която изцяло се осъществява със съдействието на доброволци.
На специален сайт участниците в диктовката могат да проверяват какви оценки са поставени от проверяващите на това, което са написали.

Leave a Reply