Крими, Новини

1500 притежават оръжие, през миналата година на 27 души е отказано

Георги Тодоров

Около 1500 души в общината притежават огнестрелно оръжие. Най-голям дял заемат ловците, след тях се нареждат бившите и настоящи служители в системата на МВР и Министерство на отбраната, а малка част оръжия притежават и други граждани.
Това показа справка на „Приятел” в Районното управление на полицията във връзка с неотдавнашния инцидент в Лясковец. Както е известно, в този град на 14 март психично неуравновесеният Петко Петков откри огън срещу служители на реда, дошли да изземат незаконно притежаван от него боен арсенал в дома му, и при престрелката бе убит един командос, а трима бяха ранени.
„За изминалата 2013 г. имаме 27 отказа за издаване на разрешително за притежание на оръжие. В 8 от тези случаи разрешението на притежателите е изтекло и не е подновено. При някои от тях е отпаднала необходимостта от притежание на оръжие, а други лица са започнали да имат криминални прояви или да дружат с лица от криминалния контингент”, поясни началникът на РУП Георги Тодоров.
Г-н Тодоров допълни, че се извършват периодични проверки на лицата, които притежават оръжие. За миналата година са съставени 20 акта за установени нарушения при съхранението или носенето на огнестрелно оръжие. Извършени са и проверки на 18 обекта, които работят с оръжия и пиротехнически изделия.
За да получи един гражданин оръжие, той трябва да бъде с чисто досие, да не е осъждан и да има съответните документи за това. Нужен е и документ от преглед при психиатър, както и доказателство, че лицето не се е лекувало от пристрастяване към наркотици и алкохол. Нужен е и медицински преглед, който да покаже, че кандидатът не използва наркотици. Не се дават разрешителни на лица, които в последните три години са били глобявани повече от три пъти за нарушение на обществения ред или срещу които са налагани мерки против домашно насилие.
Необходим е и документ за завършен курс. Накрая комисия разглежда молбата, а последна дума има началникът на полицията. Разрешителното се издава за срок от 3, 5 или 6 години.
„Съвместно с горските стопанства и Национален парк „Рила” правим редовни проверки и на ловците. Следим и за незаконен лов”, коментира още полицейският шеф.

Делян Василев

Leave a Reply