Атлетика, Други, Новини, Спорт, Туризъм

154 атлети участваха в Adventure Sky Run в Рила при силен вятър, дъжд и гръмотевици

Силен вятър, дъжд и гръмотевици измъчиха 154-те участници в най-високото планинско бягане на Балканите Adventure Sky Run. Няколко часа след старта в Боровец заваля проливен дъжд, а планината стана прекалено опасна.
За да не рискуват здравето на състезателите, организаторите ги спряха временно на подкрепителните пунктове „Кобилино бранище“ и „Рибни езера“. До този момент през финала на Централната планинска школа „Мальовица“ бяха минали най-бързите 15 атлети.
До края на контролното време в 19.30 ч., след 54 км в най-високата част на Рила, трасето преодоляха 98 души – 13 жени и 85 мъже. На финала те бяха приветствани от публиката и от екстремната бегачка Антония Григорова, която преди месец пробяга разстоянието между Ком и Емине.
Заради лошото време 47 мъже и жени приключиха бягането си на Кирилова поляна и ще получат от организаторите медал за храброст. Главният организатор на състезанието Велислав Велков от Adventure Sky Run Club и Adventure Shop направи всичко необходимо, за да няма пострадали, и около 20 състезатели бяха извозени с автобуси от високата част на Рила до Боровец.
Победител в надпреварата при мъжете стана Константин Василев с време 7:33:25 ч., следван от Александър Спасов – 7:55:15 ч., и Александър Стойковски – 8:06:46 ч. При жените най-бърза беше Мария Николова – 9.22:58 ч., следвана от Тоня Цвяткова – 10:21:46 ч., и Мая Петрова – 10:56:54 ч.
Най-бързият при мъжете стартира в Adventure Sky Run след двуседмичен подготвителен лагер на Белмекен.
„Доволен съм от състезанието, но времето не беше добро. Трасето беше тежко, но и красиво – най-красивото, на което съм бягал. По принцип предпочитам по-късите дистанции – до 35-40 км, но и тук успях да се представя добре. От 10-годишен се занимавам със спортно ориентиране и бягането е част от живота ми. Ако съм здрав, ще участвам и следващата година и ще се опитам да подобря значително времето си. По трасето, около 25-я километър, получих болки в левия ахилес, които ме затрудниха при качванията”, сподели шампионът.
Победителката при жените пристигна в Рила, след като само седмица по-рано участва в най-известното състезание по ултрамаратони в Европа – обиколката на Монблан. Мария Николова завърши в Алпите на 9-о място, след като пробяга 170 км и записа 10 000 м положителна денивелация.
„Времето на Монблан беше по-лошо, отколкото тук – имаше дъжд, сняг и вятър. Финиширах с време от 29 часа, което е мой личен рекорд. Миналата година пробягах разстоянието за 33 часа. В Adventure Sky Run се включих, без да съм възстановена напълно, но съм доволна от представянето си“, заяви Мария.
Макар мокри и премръзнали, състезателите финишираха на ЦПШ „Мальовица“ с усмивка и доволни от предизвикателството. Всички получиха награди от организаторите и бяха категорични, че ще участват в бягането и следващата година.

Leave a Reply