Култура, Кухня, Новини

16-и Бобфест в Радуил или който боб е ял, 100 години е живял…

Два дни – на 1 и 2 септември, събота и неделя, въздухът, птиците, върховете на Рила радваха домакини и гости на Радуил. Състоя се поредният 16-и Бобфест, който събра в красивото голямо село над 80 състави /певчески, танцови и оркестри/, за да докажат, че трудът им да съхранят българското не е отишъл напразно.
Тържественото откриване става отвън, пред местното читалище „Христо Ботев”, когато на сцената се качиха официалните гости – заместник-кметовете на общината Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, както и журито в лицето на Веселка Николова, доктор на изкуствознанието, етномузиколог, Борис Вълков, хореограф, член на Националната секция на ЦИОФФ, и Никола Колев, режисьор, педагог и хореограф.
След водосвета за здраве и успех на начинанието, отслужен от протоиерей Николай Аршинков, подкрепян от църковния хор, фестивалът бе благословен и бе пожелано да се превърне в истински празник.
Кметът на Радуил Любомир Димитров поздрави гости и домакини, благодари за участието на самодейците и пожела на всички успех.
Прочетени бяха поздравителни адреси от кмета на Самоковска община Владимир Георгиев и от депутата Валентин Милушев.
Бобеното топче нямаше търпение да гръмне, за да даде старт на двата фестивални дни.
Поздрав за всички беше отправен от фолклорните групи от селото „Здравец” и „Детелина”, включително с много хубава песен за Радуил и боба от ръководителя на съставите Васил Сотиров.

Снимка: Пламен Лобутов

После площадът на селото буквално изтръпна от бързите стъпки на участниците в софийската танцова школа „Мераклии”. За първи път те дойдоха в Радуил и играха с много хъс и от сърце.
След церемонията гостите разгледаха прекрасните гоблени на Росица Бакалова от София, живописните портрети на Борис Дамянов от Сливен, изработените по необичаен начин картини на Мерт Танер, който представя и Балчик, и Самоков.
На интерес се радваше и кулинарна изложба, подготвена от певиците в селото Петрунка Маликатова, Василка Атанасова, Йорданка Щерева, Спасия Цветкова, Мария Григорова, Мария Василева.
Във фоайето на читалището свои резби – от различни по-различни – показа радуилският майстор Велян.
С богато разнообразмие на сувенири и други красиви изделия се изявиха две дами от Пловдив – Галя Тодорова и нейната майка.
За втори път участие във фестивала взе младата радуилска учителка Гергана Стоянова. Тя е самоук, но много талантлив майстор. Чевръстите й пръсти са извезали истински бижута.
Гост на фестивала бе и майсторката на икони и бижута Йорданка Вардарова от Самоков.
Дойде време многобройната публика да се настани удобно, да слуша, да гледа и с бурни аплодисменти да изпраща певци, танцьори, музиканти.
Началото дадоха домакините от танцовите състави „Ибърски ритми”, „Лудо-младо” и детската група „Радуилче”.
Докато продължаваше програмата, в двора на черквата къкреха големите казани и въздухът ухаеше на вкусен боб в компанията на чубрица, джоджен, магданоз. От него после щяха да похапнат всички.
А майсторите готвачи бяха Цветанка Илиева, Добра Михалкова, Василка Генчева и Васил Георгиев.
Заредиха се състави от десетки села и градове – Голешево, Калояново, Поленица, Горна Василица, Сестримо, с. Костенец, Нови хан, Петково, Елешница, Сапарева баня, Белово, гр. Костенец, Перник, София, Ихтиман, Пазарджик и др.
От Самоковска община се представиха със свои състави Драгушиново, Белчин, Ярлово, Маджаре, Марица.
Изявиха се и пратениците на етнографския комплекс „Дамаскена”. Имаше и много индивидуални изпълнители на песни, хумор и музикални интерпретации.
Първият фестивален ден завърши с народно веселие – хора от няколко ката се виха до 1.30 ч. през нощта. Многоцветна заря пък зарадва не само малките.
Заедно с всички се веселиха и четиримата музиканти от македонското село Ораовица, с които ние, организаторите на фестивала, поддържаме приятелство вече 15 години…


Вторият фестивален ден отново бе открит с гръм на бобеното топче.
Своето умение на сцената показаха малките певици от самоковското читалище „Младост”. След тях се изявиха и колегите им хороиграчи, ръководени от Станислав Крумов, под надслов: „Път на младите, път на децата, защото те са наши наследници!”
И в този ден изявилите се състави бяха много. Ръцете на благодарните зрители и слушатели се зачервиха от аплодисменти. Имаше и много „Браво” за гостите от танцов снъстав „Нестини” при Лесотехническия университет в София, столичното сдружение „Виделина и идентичност”, женската фолклорна група „Гургулица”, певческа група „Еленово” и още три състава с едно и също име – „Струмски славей”, от Благоевград, два състава от Кюстендил, за групите от Пазарджик, Симитли, кюстендилското Мало село, от Септември и Момина клисура, от селата Извор, Оборище, Хаджиево, Доганово, Огняново, Долна Малина /местните самодейци от десет години са постоянни гости на фестивала/, от Мокрище, Пчелин и др.
Изявиха се и самоковски самодейци – от Рельово, Ярлово и Широки дол. Край на фестивалната надпревара сложи танцовият състав „Росица”.
Наистина много трудно бе на журито да отдели от всичките близо 90 състава най-добрите. Докато членовете му умуваха, цял час на площада хората не спряха. Начело със знаме в ръка водеше играчите девойче от Широки дол, което грабна присъстващите с чудесен глас и изпълнение на гъдулка – талантливата Мария Илиева.
Публиката бе очарована и от малкия певец от Костенец Любчо Иванов – да му се не начудиш откъде извади този глас!…
След като кметът Димитров раздаде наградите, празникът продължи с хора на площада. Всички бяха доволни и от сърце си пожелаха догодина, живи и здрави, пак да се срещнат и отново да докажат своята обич към родния фолклор.

Димитрина Божилова

Вижте наградените състави тук: http://vestnikpriatel.com/%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81%D0%B0/

 

Leave a Reply