10 блока в Самоков са санирани по Националната програма за енергийна ефективност

По националната програма за енергийна ефективност в общината са обновени общо 10 жилищни сгради – блоковете 3, 8, 16, 19, 23, 26, 40 и 41 в кв. „Самоково”, блок „Слатина” /на входа на града от София/ и блокът на ул. „Македония” № 87 /на изхода за Дупница/, а предстои през следващата година работата да продължи с още 7 обекта – блоковете 24, 25, 31, 33 и 42 в кв. „Самоково” и 1 и 6 в кв. „Възраждане”.
Благодарение на нововъведенията намаляват потреблението на енергия и разходите на гражданите. Чрез 100-процентовото финансиране блоковете се обновяват цялостно, подобрява се жилищната среда, намаляват се разходите за поддръжка на жилищния фонд, дава се възможност за ангажиране на повече хора от строителния бранш, включително проектанти, осигурява се развитие на производството на строителни материали и др. Освен това се осигурява допълнителна заетост, установяват се традиции в управлението на жилищни блокове, подобрява се качеството на живот на живеещите в тях.
От Общината информираха на 4 декември, че след приключването на всички дейности по обновяването на одобрените сгради ще бъде направен анализ на свободните финансови средства в рамките на одобрените по програмата за страната 2 млрд. лв. и при възможност ще бъде подновен приемът на документи за саниране в Българската банка за възстановяване и развитие.
Известно е, че Общината е спечелила финансиране на стойност 8 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж” за внедряване на мерки за енергийна ефективност, като половината от средствата са предназначени за многофамилни сгради, а с останалите ще се финансират ремонти на обществени здания – сградите на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, на РУП и на Общината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*